Tag Archives: Enver Robelli

“Westbalkanregelung”: Si po i kosit Gjermania punëtorët e Ballkanit

Mënyra se si Gjermania po rekruton punëtore e punëtorë në Ballkan i dëmton vendet e rajonit, të cilat investojnë shumë, sidomos në kualifikimin e mjekeve, infermierëve dhe inxhinierëve dhe si kundërshpërblim nuk marrin pothuaj asgjë. Nga Enver Robelli Në shtator të vitit të kaluar sipas të dhënave zyrtare, në Gjermani kanë qenë 873 mijë vende të lira të punës. Gati …

Read More »

Në ditëlindjen e Ismail Kadaresë

Enver Robelli [Tri rrëfime. Në rolet kryesore Dua Lipa, Egon Ammann, Shirin Neshat] 1. Vitin që shkoi një ndër fjalitë më të mençura mbi letërsinë e ka thënë Dua Lipa. Në ceremoninë e ndarjes së çmimeve Booker Prize, mirënjohjes më të lartë britanike për letërsi, Dua Lipa tha: «Të shkruash mirë domethënë: duhet të rrëfesh tregime që i ka injoruar …

Read More »

Në ditëlindjen e Ismail Kadaresë

Nga Enver Robeli [Tri rrëfime. Në rolet kryesore Dua Lipa, Egon Ammann, Shirin Neshat] 1. Vitin që shkoi një ndër fjalitë më të mençura mbi letërsinë e ka thënë Dua Lipa. Në ceremoninë e ndarjes së çmimeve Booker Prize, mirënjohjes më të lartë britanike për letërsi, Dua Lipa tha: «Të shkruash mirë domethënë: duhet të rrëfesh tregime që i ka …

Read More »

Një falënderim nga zemra e me përulësi

Enver Robelli “Kultura nuk i shpëton njerëzit nga humnera, por kultura së paku nuk i shtyn njerëzit drejt humnerës”. E kisha lexuar diku në shtypin gjerman këtë fjali së fundi dhe m’u duk e përshtatshme ta citoj si moto për promovimin e librit tim “Rrëfime të shkurtra për një ditë të gjatë. Një kronikë e pazakonshme e shekullit të 20-të”. …

Read More »

Rrugëtimi i një libri nga Zagrebi në duart e lexuesve shqiptarë…

Enver Robelli Ky libër trajton karrierën e një krimineli serb të luftës i cili pak para se të shpërbëhej Jugosllavia ishte oficer në Kumanovë. Nga atje e dërguan në Prishtinë ku priste të shpërthejë lufta dhe ai të kryejë krime masive. Meqë lufta s’po shpërthente, e urdhëruan të shkojë në Knin të Kroacisë. Atje e humbi njërën ndër betejat e …

Read More »

Si ra Donald Trump në kurthin e demokratëve…

Enver Robelli Partia Demokratike e Joe Biden ka investuar 19 milionë dollarë në përkrahjen e kandidatëve më ekstremistë republikanë gjatë emërimit të tyre nga Partia Republikane për zgjedhjet në Kongres. Këtë e tregon një hulumtim i “Washington Post”. Tingëllon absurde dhe duket se ka qenë çelësi i suksesit të Partisë Demokratike për të evituar një humbje të thellë në zgjedhjet …

Read More »

Pasojat e gabimeve të rënda të së kaluarës…

Enver Robelli ➽ Kur u nënshkrua marrëveshja e vitit 2013 në Bruksel, pala kosovare tha se «Serbia de fakto e pranoi Kosovën». Në vitin 2022 kjo duket si ironi e hidhur. Kur u pranua bashkësia e komunave serbe më 2015, pala kosovare tha se marrëveshja do të kalonte për shqyrtim nga Gjykata Kushtetuese. Kjo gjykatë e shqyrtoi, e shpalli pjesërisht …

Read More »

Nën ortekun e mllefit të inskenuar

Enver Robelli Histeria publike e shoqëruar edhe me thirrje për ndëshkim si në epokën e inkuizicionit ndikoi që babai i infermieres nga Peja t’i “kërkojë falje popullit shqiptar” për sjelljen e dënueshme të së bijës. Pse t’i kërkojë falje babai “popullit shqiptar” kur ai s’i ka bërë asgjë “popullit shqiptar” dhe vajza e tij është e moshës së rritur? Sepse …

Read More »

Genocidi shqiptar që quhet FEMICID

Enver Robelli Nuk kalon ditë pa lajme mbi terrorin e “burrave” shqiptarë ndaj vajzave e grave. Një ditë vjen lajmi për një vrasje. Ditën tjetër për përpjekje për përdhunim. Të nesërmen bëhet e ditur se është dhunuar një adoleshente. Mandej gjithçka nga fillimi: vrasje, terror, përdhunim, poshtërim. Çdo ditë! Trishtohen fëmijë viktimash. Tmerrohen gra, vajza e familje. Ky terror e …

Read More »

Mbretëreshë e përjetshme

Enver Robelli Ishte mbretëreshë kur Europa ende largonte rrënojat e Luftës së Dytë Botërore. Ishte mbretëreshë kur s’ishte ndërtuar ende Muri i Berlinit. Para se të bëhej mbretëreshë, ishte grua. Shtatzënë. Nisi të lexojë libra mbi psikologjinë e fëmijëve. Ky lajm depërtoi në opinion. Në Britani shumëkush u habit: një nënë e ardhshme lexon libra për psikologjinë e fëmijëve? A …

Read More »