Blog

Natyra e përveçme në çdo pëllëmbë të saj

Aleksander Cipa Sikur të mbeteshin dhe të printoheshin prej syve, të gjitha fotografimet që sytë u bëjnë peizazheve të natyrës?! Po kjo është e pamundur. Dhe, sikundër ndodh me të pamundshmet, ato humbasin duke qenë hise e tërëjetshme e natyrës. Ne nuk kemi mundësinë t’i mbartim në mënyrë të dukshme dhe të tregueshme përmes syve tanë ato të milionta fotografi. …

Read More »

A ndodhemi në prag të një epoke të humbjes së Europës për të tretën herë, a duhet të kemi frikë?

Shkruan me dëshprim , Fahri Xharra Kadare shpesh na i përmendë dy raste e mëdha kur i humbën lidhjen tonë natyrale me Europën: E para pas vdekjes së Skënderbeut dhe e dyta pas ardhjes së komunizmit në fuqi . (Shqipërisë, për shembull gjatë këtij mijëvjeçari i kanë ndodhur dy ikje tragjike. E para ka ndodhur në shekullin XV. E dyta …

Read More »

JETË FËMIJËSH NGA NJERIU I PA FAT:MËMË SHULLA

Kujtime: JETË FËMIJËSH NGA NJERIU I PA FAT:MËMË SHULLA Në librin e parë “PIQERASIOTËT” kam shkruar edhe disa rrjeshta për këtë grua të jashtzakonëshme, e cila kishte sjellur në jetën e fshatit me qindra fëmijë dhe që prej saj do të mësoja edhe “misterin e jetës”… Ngaqë nuk e dija se si kisha arrdhur në këtë BOTË dhe se, nëna …

Read More »

Disa zyrtarë të qeverisë të zgjohen nga gjumi!

Nga Enver Robelli Dihet tashmë se refuzimi i Francës për t’ia hequr vizat qytetarëve të Kosovës është padrejtësi. Por si përherë e vërteta ka shumë shtresa. Në dekadën e fundit mijëra shtetas të Kosovës kanë kërkuar azil në Francë. Ka të tillë që kanë ikur në Francë për trajtim shëndetësor. Ka të tillë që punojnë ilegalisht. Ka të tillë që …

Read More »

Gabim i rëndë strategjik i kryeministrit Edi Rama

Nga Shpëtim Nazarko Në historinë e shtetit shqiptar, ka pak fjalime të atyre që e kanë përfaqësuar atë dhe që mund të regjistrohen në memorien e përgjithshme. Ato janë të Fan Stilian Nolit në Lidhjen e kombeve, ai i Hoxhës në Konferencën e Paqes në Paris, Alisë në Kombet e bashkuara dhe së fundmi, ai i Ramës në Bruksel. Vetë, …

Read More »

Në emër të Shqipërisë

I dashur Charles Michel, faleminderit. Kërkove në fillim që ndërhyrjet të jenë nga tre minuta. Po ta kishit mbajtur fjalën e të na kishit thirrur për nisjen e negociatave, do më kishin mjaftuar 30 sekonda. Por kur kjo nuk ka ndodhur kufirin e 3 minutave duhet ta harroni! Të paktën na duroni ca minuta më shumë, në respekt të durimit …

Read More »

Gjuha e Edi Ramës kundër Bullgarisë, e pavend

Enver Robelli Krejtësisht e pavend gjuha e Edi Ramës kundër Bullgarisë. Sillet më meqedonas se maqedonasit, pa ia kërkuar askush. Bullgaria nuk e ka marrë peng Shqipërinë. Bullgarët i kanë vënë veto Shkupit, sado e padrejtë të jetë kjo veto. BE, po të donte, do t’i hapte negociatat me Shqipërinë dhe do të priste derisa të zgjidhet ngatërresa bullgaro-maqedonase. Por …

Read More »

Kujtime: Shoku im i klasës SERAFIN FANKO

Nga Miho Gjini “Artisti i Popullit” Serafin Fanko, që u nda nga jeta 15 vite më parë, në kulmin e arritjeve të krijimtarisë së tij të frytshme shumëvjeçare, ishte një artist poliedrik (aktor, regjisor, dramaturg, skenograf, njohës i muzikës dhe i baletit), njëkohësisht një nga miqtë e mi më të afërt e më të dashur, shok i bankave të shkollës …

Read More »

Lavdinë false po e hanë krimbat e inekzistencës

Mihallaq Qilleri Vitet amorfe të krijimtarisë letrare në Shqipërinë e postkomunizmit sikur po kalojnë. Ato kohë krijuan edhe një konfiguracion të çuditshëm antivlerash. Autorët e veprave të dobëta, ( jo mediokre, – sepse medio – do të thotë mesatare), shtuan përpjekjet jashtëletrare për t’u paraqitur si kolosët e mendimit të shkruar, të vlerave të papara deri atëhere në mendimin kombëtar, …

Read More »