Ekonomi

Bordi i Transparencës vendos çmimet e reja për naftën, gazin e benzinën

Bordi i Transparencës ka vendosur sot çmimet e reja të karburanteve që do të hyjnë në fuqi në orën 18:00 të ditës së sotme. Bordi i Transparencës në datë 7 Maj 2022, në mbledhjen e radhës vendosi: ✅Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gasoil i standardit SSH EN 590 të jetë 237lekë/litri, ndërsa i shitjes me shumicë 225lekë/litër. ✅Çmimi …

Read More »

Banka Botërore: Ekonomia e Shqipërisë po ngadalësohet nga lufta në Ukrainë

Banka Botërore bëri sot të ditur se lufta në Ukrainë po ndikon në paqëndrueshmërinë e çmimeve dhe rritjen ekonomike të Shqipërisë, ndërsa parashikimet afatshkurtra janë përkeqësuar. Në raportin e rregullt për Ballkanin Perëndimor, Banka Botërore pohoi se rritja ekonomike e Shqipërisë prej 8.5 për qind gjatë vitit 2021 tejkaloi plotësisht recesionin që shkaktoi nga Pandemia Covid, por kjo rritje pritet …

Read More »

17% e familjeve shqiptare, në borxh,13% borxh në banka, 70%, pa detyrime!

Një raport i publikuar së fundmi nga Banka e Shqipërisë tregon se 17% e familjeve shqiptare parapëlqejnë të marrin borxh te të njohurit. Raporti mban titullin “Vrojtimi i Pasurisë së Familjeve shqiptare” (AHWS) dhe ka për qëllim mbledhjen e të dhënave nga bilancet individuale të familjeve shqiptare, duke na mundësuar njohjen e aspekteve të ndryshme të sjelljes së tyre në lidhje …

Read More »

Kufizimet e tregtimit të vajit , bizneset e vogla furnizime deri në 30 litra

Importuesit më të mëdhenj të vajit paralajmëruan se që nga muaji qershor në vend do të fillojë të ndihen kufizimet e vajit ushqimor, për shkak të rënies të lartë të ofertës në tregjet europiane. Pas shumë shteteve në Europë, që kanë vendosur kufizime në blerjen e vajit ushqimor nga konsumatori në supermarkete, në tregun shqiptar të parët që po vuajnë …

Read More »

Mungesë furnizimi/ Vaji i lulediellit po shitet me sasi të reduktuar

Importuesit më të mëdhenj të vajit paralajmëruan se që nga muaji qershor në vend do të fillojë të ndihen kufizimet e vajit ushqimor, për shkak të rënies të lartë të ofertës në tregjet europiane. Pas shumë shteteve në Europë, që kanë vendosur kufizime në blerjen e vajit ushqimor nga konsumatori në supermarkete, në tregun shqiptar të parët që po vuajnë …

Read More »

Një fuçi naftë arriti sot në 111 dollarë

Rritja e çmimit të naftës u përshpejtua sot, duke tejkaluar nivelin e 111 dollarëve për fuçi, pas raportimeve në media se grupi i naftës OPEC + vendosi të rrisë modeste prodhimin në qershor dhe pasi Bashkimi Evropian prezantoi një plan për embargo ndaj Importet ruse të naftës. Nafta e papërpunuar evropiane Brent u rrit 0.88 për qind në 111.1 dollarë …

Read More »

A do të mbarojë ndonjëherë nafta?

Nafta dhe nënproduktet e saj, janë një pjesë thelbësore e botës moderne ku jetojmë. Ajo mbështet gati çdo aspekt të infrastrukturës sonë të transportit, dhe është në themelin e shumicës së komoditeteve që gëzojmë sot. Atë e përdorim për të furnizuar makinën, por me të prodhohen edhe pjesët e makinës si tapiceria e sediljeve, kroskoti, vaji për kushinetat, për motorin e makinës etj. Pra …

Read More »

Sa janë rritur pagat maksimale dhe minimale të muajit prill, ndryshimet e reja

Nga muaji prill, paga maksimale për efekt të llogaritjes së sigurimeve shoqërore do të jetë 141,133 lekë, nga 132,312 lekë që ishte më parë, sipas Ministrisë së Financave. Paga maksimale është rritur me 6.7% me të njëjtën përqindje që u rrit edhe paga minimale, që nga 1 prilli është 32 mijë lekë, nga 30 mijë lekë që ishte më parë. …

Read More »

Inflacioni i të varfërve në Shqipëri, 0.8 pikë % më i lartë se i të pasurve

Kur çmimet rriten ata që paguajnë më shtrenjtë janë pjesa më e varfër e popullsisë, pasi shpenzimet e tyre janë të përqendruara në artikujt kryesore të shportës së mallrave, e cila shërben për matjen e inflacionit. Sipas përllogaritjeve të Bankës Botërore në raportin e rregullt ekonomik për rajonin e Ballkanit të varfrit në Shqipëri kishin inflacion së paku 0.8% më …

Read More »

Luhatja në tregjet ndërkombëtare, AMF udhëzim shoqërive administruese të fondeve

Autoriteti Mbikëqyrës i Financave ka thënë ka kërkuar kujdes të shtuar ndaj shoqërive administruese të fondeve të investimeve. Ata thonë se si pasojë e luhatshmërive në tregjet ndërkombëtare, si ndikim i luftës në Ukrainë, është kërkuar nga sipërmarrjet e investimeve kolektive që të vlerësohen masat e marra të shtetit dhe të shtohen informacionet javore për shlyerjet neto. Njoftimi i AMF: …

Read More »