Ekonomi

‘Dredhi’ përmes kredive, mashtrohen bankat: Klientët nuk kthejnë paratë

Në Shqipëri ka filluar të lulëzojë një skemë e re mashtrimi, e cila është ajo përmes kredive bankare. Vitet e fundit, është vënë re një trend në rritje i aplikimeve për kredi bankare. Janë kryesisht njerëz më një profil kriminal, të cilët aplikojnë, marrin kredi pranë bankave pro në fund nuk shlyejnë detyrimet e tyre. Këta persona përdorin dokumente të …

Read More »

BB: Inflacioni 5% në 2022, rritje e çmimeve të ushqimeve dhe energjisë

Lufta në Ukrainë është tronditëse për Ballkanin Perëndimor, përmes çmimeve më të larta të energjisë dhe ushqimeve, por edhe përmes ndërprerjes së flukseve tregtare dhe investimeve, duke vënë në rrezik rimëkëmbjen e rajonit. Kështu konstaton Banka Botërore, ndërsa bën një analizë të situatës ekonomike në Shqipëri. Sipas BB, Pasiguria në lidhje me luftën po ndikon në stabilitetin e çmimeve dhe …

Read More »

17 shqiptarët që kanë investuar miliona në prona “offshore” në Dubai

17 persona nga Shqipëria kanë investuar prona “offshore” në Dubai. Sipas të dhënave të publikuara nga “EU Tax” bëhet fjalë për 19 prona vlera e të cilave arrin në 7 milionë dollarë në Dubai. Ndërkohë 5 të tjerë janë regjistruar në Kosovë. Këto të dhëna janë zbuluar gjatë një investigimi të Rrjetit të Drejtësisë Tatimore, pas rrjedhjes së dokumenteve konfidenciale. Në këto …

Read More »

Çmimet e larta, importet e karburantit ulen me 16% në mars

Çmimet e larta të karburanteve po ushtrojnë presion tek konsumi, ndonëse të dhënat historike tregojnë se shitja me pakicë e gazoilëve në vendin tonë nuk është ndikuar nga ndryshimi i çmimeve. Të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave tregojnë se në muajin mars 2022 importet e karburanteve ishin 39 mijë tonë me një ulje 16 për qind në krahasim me …

Read More »

Bordi i Transparencës: Ja çmimet e reja për produktet e shportës

Bordi i Transparencës ka njoftuar çmimet e reja tavan për produktet e shportës. Vendimi i Bordit të Transparencës së produkteve të shportës datë 29.4.2022 Bordi i Transaparencës dhe Monitorimit të Çmimeve të Tregtimit me shumicë/pakicë të produkteve ushqimore bazë dhe produkteve të tjera të lidhura me to, i ngritur në zbatim të aktit normativ nr. 7, datë 18.03.2022 “Për transparencën …

Read More »

Kompanitë çeke, interes për agroturizmin dhe rritjen e agrumeve

Infrastruktura e transportit (rrugët, hekurudhat, aeroportet), prodhimi, transmetimi dhe shpërndarja e energjisë, bujqësia, turizmi, mjedisi apo shëndetësia janë disa nga sektorët që investitorët e huaj shohin me interes në Shqipëri. Z. Petr Vlk, Shefi i Zyrës Ekonomike dhe Tregtare, Ambasada e Republikës Çeke në Shqipëri, thotë në një intervistë për “Monitor” se  turizmi ose bujqësia mund të tërheqin më shumë …

Read More »

Shtrenjtohet orizi dhe vaji/ Bordi merr vendimin për çmimet e produkteve të shportës

Bordi i Transparencës vendosi të ndryshojë çmimet për produktet bazë të shportës. Ajo që bie në sy është rritja e çmimit të orizit dhe vajit të lulediellit. Produktet bazë duhet t’i ofrohen konsumatorit familjar në markete me çmime: 109 lekë/kg për orizin kokërrgjatë (1 kg) 121 lekë/kg për sheqerin (1 kg) 381 lekë/litër për vajin e lulediellit 79 lekë/kg për …

Read More »

Kërcënimi në rritje i një recesioni ekonomik global

Nga Kenneth ROGOFF- A po përjeton ekonomia globale një “stuhi të përsosur”, me Evropën, Kinën dhe Shtetet e Bashkuara që parashikohet të zhyten njëkohësisht në recesion gjatë gjysmës së dytë këtij viti? Rreziqet e një recesioni global po rriten çdo ditë. Sfida me të cilën përballet presidenti i sapozgjedhur i Francës, Emanuel Makron, është si t’u japë votuesve të tij …

Read More »