Tag Archives: aleksander cipa

Diplomacia si kontribuuese madhore në ҫast të rrezikshëm

Ministri i Jashtëm kinez Wang Yi në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së(Foto:MPJ) Java që sapo lamë pas ishte kulminacioni diplomatik i vitit. Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara,(eventi vjetor që mbledh në Nju Jork udhëheqësit dhe delegacionet e të gjitha shteteve), u rikthye pas pandemisë tashmë në normalitetin e saj të takimeve në person. Pashmangshmërisht shkëmbimet e drejtpërdrejta në …

Read More »

Kur qyteti humbet një meritor të heshtur

Aleksandër Çipa Profesori im Naxhi Mamani, ra në gjumin e pa zgjim. Për më shumë se 38 vite ndava me Profesorin tim një histori jete që karakterizon vetëm të mirën njerëzore. Në të gjitha kohët ishim aq sa duhej me njeri-tjetrin dhe i gëzoheshim jetës së secilit sipas më të mirës dëshirë që ndodhte. Sepse Profesor Naxhiu ishte ndër ata …

Read More »

Demonët e tranzicionit janë në fuqi

Nga Aleksander Cipa Fatkeqësia jonë nuk mbetet thjesht dhe vetëm tek zvarritja shoqërore, por tek zhytja e shoqërisë në vanitet dhe frustrim. Një shoqëri që mbetet gjatë tek ankesa dhe vetëm ankimi, është fatkeqe. Atë e nxjerrin prej këtij fati të keq ku vetëbie apo e imponojnë të bjerë, kapacitetet e saj që janë dhe sidomos ato që shfaqen me …

Read More »

Konispoli i mbathur me heshtje dhe i veshur me histori baladash

Aleksander Cipa Nëpër ujëra dhe nëpër plantacione me agrume duhet të shkosh që të mbërish në Konispol. Është qyteza më e skajshme jugore e Republikës, e njohur ndryshe si ” kryeqyteti” i Çamërisë sonë. I skajuar gjeografikisht, por i përveçueshëm për nga brendia e jetës së vet njerëzore. Si vizitor të ftojnë e të përshëndesin me natyrshmërinë dhe afërinë më …

Read More »

Tronditjet tektonike gjeopolitike

Në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe veçanërisht, në raportet më të rëndësishme gjeopolitike, janë rikthyer rrezikshëm tensionet dhe rreziqet e përballjeve të armatosura ndërmjet fuqive të mëdha. Është fjala për një rrezikshmëri të nivelit më të pakrahasuar në periudhën e gati 35 viteve të fundit, pas rëniës së ‘perdes së hekurt’. Diplomacia e shpërfilljes, ajo e cënimit të rregullave të sistemit të …

Read More »

Editorial/ Rikthimi i grekoproblemit në Himarë për shkak të korrupsionit shqiptar

  Aleksandër Çipa Në fakt është një shqiptaro-problem që mbetet i pazgjidhur dhe që përdoret si greko-problem në Himarë. Tashmë, politika e korruptuar shqiptare e tri dekadave të fundit, e ka sanksionuar me shumë forma të ashtuquajturën prani të minoritet grek në Himarë. Kjo është një histori mbi 100 vjeçare, të cilën e investoi për ta pasur si kazus shteti …

Read More »

Për Bledar Avdian, që humbi vajzën e tij

Nga Aleksandër Çipa I nderuari dhe i dhembshuri Bledar Avdia ngushëllime! Unë nuk ju njoh dhe ju nuk më njihni. Nuk ju kam takuar dhe nuk më keni takuar. Tashmë jemi takuar së bashku në një dhimbje, por jo në mënyrë të barabartë. Dhimbja juaj është e papeshueshme dhe dhimbja ime është e zakonshme, por edhe ajo e papeshueshme. Pasi, …

Read More »

Kjo kastë e kalbur kleptokrate quhen Tranzicionistë

Aleksandër Çipa Të futesh në kurthin e diskutimeve për detajet nëse IM është Ilir Meta apo Ilir Metaj, apo një ndër 40 Ilirët që ka njohur Iliri, kjo është e rëndomta e përhershme në diskutimet apo konfliktet publike të politikës shqiptare. I akuzuari, akuzuesit dhe aleati ish akuzator, tashmë janë të njëjtët në tri dekada. Institucione-zitë janë thjesht përballë gjyleve …

Read More »

Gjoni na la mitin e mirësisë!

Aleksander Cipa Kushdo udhëtar që zbret drejt jugut, në hyrje të Tepelenës, sapo kalon Urën e lumit të Bënçës në rrugën kombëtare,  djathtas, do të përballet me tabelën e re ” Rruga Gjon Dervishi” .  Është një emër i ri orientues drejt Qendrës ” Dora e ngrohtë”- Tepelenë.  Këshilli bashkiak dhe kryetari i bashkisë zoti Tërmet Peçi, për herë të …

Read More »