Studim

Pse njerëzit inteligjentë janë më të lumtur vetëm?

Ndërsa shumica e njerëzve janë më të lumtur kur janë të rrethuar nga miq, njerëzit e zgjuar janë më të lumtur kur janë vetëm. Studiuesit, Norman P. Li dhe Satoshi Kanazawa, përkatësisht nga Universiteti i Menaxhimit të Singaporit, dhe Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, në Mbretërinë e Bashkuar, kanë hulumtuar rreth “teorisë së savanës” për lumturinë. Teoria …

Read More »

Studiuesit e psikologjisë zbulojnë se biseda me të huajt është efektive

Qeniet njerëzore janë krijesa sociale, por shumë njerëz kanë frikë nga ndërveprimet sociale me të huajt për shkak të shqetësimeve për refuzimin. Ndërveprimi social është shumë i rëndësishëm dhe ka shumë përfitime të shumta , të tilla si rritja e lumturisë, shëndeti më i mirë dhe ndjenja më e fortë e përkatësisë. Pavarësisht kësaj, shumë njerëz janë të shqetësuar për …

Read More »

Studimi: Nuk rekomandohet më që të pish 2 litra ujë në ditë

Sipas një studimi të ri të botuar në revistën “Science”, shkenca nuk e ka mbështetur kurrë idenë e konsumimit të dy litrave ujë në ditë, për të plotësuar nevojat ditore të trupit të njeriut. Studimi i ri zbulon se ka një gamë të gjerë sasish uji që mund të konsumohen, në varësi të nevojave të çdo personi. Dale Schoeller, një …

Read More »

Studimi: Covid “infekton” trurin si sëmundja e Parkinsonit

Mjegull mendore, vështirësi në kujtesë dhe përqendrim, probleme me nuhatjen. Këto shqetësime kanë qenë prej kohësh të qarta se Covid, edhe nëse kontraktohet në një formë të butë, mund të ketë një ndikim në tru. Shumë vështirësi të raportuara nga pacientët me Covid të gjatë, janë simptoma neurologjike. Një studim i sapopublikuar në “Molecular Psychiatry” i shton kësaj njohurie paraprake …

Read More »

Studimi: Ndjenja e depresionit apo e vetmisë, mund të na plakë më shpejt sesa pirja e duhanit

Ndjenja e pakënaqësisë, dëshpërimit apo vetmisë, mund të përshpejtojë proceset e plakjes më shumë sesa pirja e duhanit apo edhe disa sëmundje. Në këtë përfundim ka arritur një studim i fundit. Ndërsa të gjithë njerëzit kanë një moshë bazuar në datën e lindjes – pra “moshën e tyre kronologjike” – ata kanë gjithashtu atë që njihet si “moshë biologjike”, bazuar në plakjen e funksioneve të trupit, e ndikuar nga gjenetika, mënyra e jetesës dhe faktorë …

Read More »

Studim i Universitetit të Bielefeldit: Mosbesimi i të rinjve ndaj medias po rritet

Gjithnjë e më shumë të rinj janë skeptikë ndaj mediave. Këtë e tregon një studim i fundit i Universitetit të Bielefeldit. Rezultatet janë alarmante. Një nga arsyet e mundshme mund të jetë numri i madh i krizave. Sipas një studimi, një shumicë e madhe e të rinjve në Gjermani nuk u besojnë mediave. 75.8 për qind nuk u besojnë gazetave, …

Read More »

STUDIMI: Burrat janë më të stresuar sesa gratë kur martohen

Edhe pse femrat janë përgjithësisht euforike dhe nervoze para dasmës, hulumtimet e reja shkencore kanë treguar se meshkujt janë akoma më të shqetësuar. Një ekip shkencëtarësh nga Amerika zbuluan se për meshkujt, vetëm planifikimi i dasmës, dhe më pas vetë dita, është shumë më stresuese se sa gratë. Në anketë morën pjesë 160 persona. Problemi më i madh për ta …

Read More »

Pamjet fantastike nga NASA dhe pyetja: Kush e krijoi botën?

Nga galaktikat dhe yjet e deri tek atomet dhe pjesëzat nënatomike, vetë struktura e universit tonë është e përcaktuar nga qto që njihen si konstantet themelore të universit. Shkencëtarët kanë dalë në përfundimin se secili prej këtyre numrave është formuar në një vlerë aq të saktë sa të habit, një vlerë që bie në një diapazon tepër të ngushtë që …

Read More »

Studimi: Oktapodët dhe njerëzit ndajnë tipare të njëjta gjenetike

Edhe pse mund të duket e pabesueshme, njerëzit dhe oktapodët ndajnë tipare gjenetike. Shkencëtarët zbuluan se truri i njeriut dhe i oktapodit ndajnë të njëjtat ‘gjene kërcyes’. Mbi 45% e gjenomit njerëzor përbëhet nga sekuenca të quajtura transpozone, të cilat janë këto ‘gjene kërcyese’ që mund të ‘lëvizin’ nga një pikë e një gjenomi në tjetrën. Hulumtimi tregon se të …

Read More »

STUDIMI: Gratë shqiptare vetëm këshillojnë në familje, vendimet i merr burri

Sipas një studimi nga World Vision Albania, në Shqipëri, vetëm gati 1% e grave vlerësohen si të fuqizuara, duke llogaritur disa tregues si: mirëqenia mendore, roli i tyre në familje, mundësia për të qenë vendimmarrëse dhe koha që kanë në dispozicion për veten. Fuqia vendimmarrëse e grave në familje është e kufizuar. Të anketuarve iu kërkua të deklaronin se kush …

Read More »