Krijuese

Një rrëfim për një ditë të bukur…

Enver Robelli Deri në vitin 1935 turqit nuk kishin mbiemra. Një popull pa mbiemra, edhe kjo bën vaki. Më 1 janar 1935 hyri në fuqi një ligj që i obligonte turqit të pranojnë një mbiemër. Më 24 nëntor 1934 parlamenti ia kishte dhënë themeluesit të republikës, Mustafa Kemalit, titullin «Atatürk», babai i turqve. Këtë mbiemër s’guxon ta mbajë askush tjetër …

Read More »

Një rrëfim për një ditë të bukur…

Nga Enver Robelli Elias Canetti, hebre i lindur në Bullgari, braktisi Vjenën më 1916 dhe erdhi në Zürich me nënën dhe dy vëllezërit e tij më të rinj. Më vonë, kur u bë shkrimtar me nam, Canetti përshkroi në autobiografinë e tij se si një ditë kishte dalë pranë lumit Limmat në Zürich për të shëtitur bashkë me nënën e …

Read More »

Visi providencial që e riprek

Nga Aleksandër Cipa Sa herë kthehem ( dhe tashmë rikthimet janë shpeshtuar dhe po shumështohen) në visin e Atit, ndiej dhe kam diçka prej kurrili. Ngarkohem me një totem diellor, më saktë dritë të brendshme, tek e cila më shtresëzohen kumtet dhe meditimet. Kurrili është zogu dimëror që afrohet pranë banesave sikur tenton komunikimin me njerëzit. Aty ku rikthehem ka …

Read More »

Në kujtim të gjysheve tona…

Të kujtohet përparësja e gjyshes tënde? Gjyshja ime e mbante gjithmonë, nuk e hiqte thuajse asnjëherënga trupi. Qëllimi i parë i mbajtjes së përparëses ishte mbrojtja e veshjeve poshtë, por mund të përdorej mjaft mirë edhe për të tërhequr tavat nga furra, kur ato ishin pjekur. Në disa raste, gjyshet e përdornin përparësen edhe për të pastruar fytyrat tona, kur bëheshim pis sidomos gjatë lojërave. Kur gjyshja kthehej nga kafazi i pulave, përparësja i shërbente për të mbajtur …

Read More »

AH, MOJ SHPIRTE!…

(Mbi dashuninë dhe shejtanin në bark) Mirela Papuçiu: Sa mbushem prej asaj që del nga dora, zemra e mendja jote, Mjeshtër! Aq sa mendoj që, po të kishte një pyetje se prej ç’lënde është i përbërë Zija Çela, përgjigjja do të qe: “Prej letërsie.” Edhe elementët e jetës tënde duket sikur i janë dorëzuar konvertimit të plotë. Ndaj, edhe pse …

Read More »

Zigmunt Bauman: Pse ekziston lufta dhe si mund të arrihet paqja?

“Kur do të përfundojë e gjitha kjo?”, është pyetja ndoshta më e shpeshtë e bërë javët e fundit. Ajo e Ukrainës, është vetëm një nga luftërat që po ndodhin aktualisht në botë. Sot po luftohet edhe në Etiopi, Jemen, Sahel, Nigeri, Afganistan, Liban, Sudan, Haiti, Kolumbi dhe Mianmar. Ka shumë popuj që janë të detyruar të largohen nga vendi i tyre, dhe po të shumtë janë edhe ata që luftojnë, me të gjitha armët që kanë në dispozicion, për hir të dashurisë ndaj mëmëdheut dhe familjeve të tyre. Po kur do të përfundojë e gjithë …

Read More »

KËMBORË TË RËNDA NË QAFA TË HOLLA

Nga Mehmet Elezi 1. Institucionet më të larta të shtetit po bënin qokat e rastit. Shpërndanin tituj e dekorata të larta. “Nuk po e kuptoj, tha. Kumbonë të randa në qafa të holla. Sa ma e randë kumbona, aq ma e trashë duhet qafa”. Një shkrim i publicistit Frano Kulli ma kujtoi atë thënie të mençur. Po shkëpus dy citime …

Read More »

Ja pse do ti mbaj veshur këpucët kur të vij te shtëpia jote

Këpucët janë një nga gjërat që na veçojnë nga speciet e tjera. Jo vetëm që janë të bukura estetikisht, por ato mbrojnë këmbët tona të buta. Pavarësisht nga vlera e tyre e pallogaritshme për racën njerëzore, shumë njerëz brenda shtëpisë së tyre nuk duan t’i veshin. Disa madje besojnë se miqtë që vijnë në shtëpi e kanë detyrim që të …

Read More »

Dashuritë fallco janë për burra të dobët

Gratë në kërkim të dashurisë së vërtetë përballen vazhdimisht me një pengesë shumë të zakonshme: mashtrimin e burrave. Ata shfaqen në jetën tonë plot vetëbesim, mirësi, buzëqeshje dhe na fitojnë me premtimet e tyre për ndershmëri, besnikëri dhe respekt. Kur i krahasojmë me njerëz të tjerë që kanë kaluar jetën tonë, ndiejmë se ata janë të ndryshëm dhe mund të …

Read More »

Kur ura e “Dajlanit” në Durrës jepej në konçesion!

Nga Aleksandër Cangonja Dikur, para se të thahej këneta e Durrësit të vetmen mjet komunikimit midis qytetit dhe pjesës tjetër të Shqipërisë kishte një urë e ashtuquajtur si “Ura e Dajlanit”. Kjo urë ishte mjaft jetike për qytetin e Durrësit, nëpërmjet saj kalonin karvanet e karrove me mallra të cilat vinin nga porti i Durrësit dhe u shpërdanin në gjithë …

Read More »