Histori

Në 100 vjetorin e lindjes të iktiologut të shquar, profesor Ndoc Rakaj

Më31mars2023 mbushen 100 vjet nga lindja e shkencëtarit të Iktiologjisë shqiptare, professor Ndoc Rakaj. Ndoci u lind më 31 mars 1923 në Shirokë. Liqeni i Shkodrës, i madh, i bukur, aq i gjallë, përcaktoi rrugën e jetës të shkencëtarit të ardhëshëm. Pas përfundimit të shkollës së mesme, më 1946 Ndoci zgjidhet në detyrën e kryetarit të Ekonomisë së Kooperuar të …

Read More »

Emërtimi i portit të Shëngjinit në porti Wilson dhe kontributi i Fan Nolit në marrëdhëniet shqiptaro-amerikane.

Dorian Koci Të hënën e datës 5 gusht, 1924 revista e njohur TIMES në SH.B.A botonte një lajm të shkurtër telegrafik që përmbante një lajm të shkurtër por shumë të rëndësishëm për Shqipërinë. “Kryeministri Fan Noli i Shqipërisë ka bërë një ndryshim gjithëpërfshirës në vendin që udhëheq. Në nder të ish-presidentit Woodrow Wilson, porti i Shëngjinit, një nga katër portet …

Read More »

SHËN NAUMI I VITIT 1863

Hejza Jozef Sekeli (1838 – 1901), i cili bashkë me albanologun e shquar, fon Han, ndërmorën një udhëtim në Shqipëri, Maqedoni e Greqi, në shtator të vitit 1863 u gjet në qytetin e Ohrit, përkatësisht në Manastirin e Shën Naumit, me ç’rast bëri edhe këtë fotografi. Kjo fotografia e Shën Naumit është e vetmja foto e këtij manastirit para se …

Read More »

Dhimitër Leka i Himarës që Jeronim De Rada i dedikoi “Këngët e Milosaos”.

Nga Dorian Koci =====================================. Një nga përfaqësuesit më të mëdhenj të elitës arbëreshe është padyshim Jeronim De Rada që ndryshe nga paraardhësit e vet jo vetëm pati meritën që hapi siparin e Romantizmit në letërsinë shqipe me veprën e tij “Këngët e Milosaos” 1836, por për herë të parë e integroi letërsinë e një komuniteti të vogël në rrjedhat europiane …

Read More »

A ka ndodhur vërtet Lufta e Trojës?

Bazat e letërsisë perëndimore, gjurmohen zakonisht në epikat e Greqisë së Lashtë. Veprat homerike si “Iliada” dhe “Odisea” janë ndër veprat më të njohura të letërsisë. Ato flasin mbi historinë e Luftës së Trojës, një rrethim 10-vjeçar i një qyteti të quajtur Trojë nga grekët. Iliada tregon se si gruaja e bukur e mbretit të Spartës Menelau, Helena, u rrëmbye …

Read More »

Në kërkim të hebrenjve nëpër Shqipëri, detaje të rralla në rrëfimin e udhëtimit të Max Loeb

Nga Aurenc Bebja “La Tribune Juive” ka botuar, me 29 nëntor 1935, në faqen n°845 të numrit të saj 48, rrëfimin e udhëtimit të gazetarit Max Loeb në Shqipëri, asokohe në kërkim të gjurmëve të komunitetit hebre, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : Një mbretëri me 50 hebrenj ! Shqipëria, …

Read More »

PERVETESIMI I HISTORISE SHQIPTARE PER FALCIFIKIMIN E “HISTORISE” SERBE, SI METODE PER KRIJIMIN E KOMBIT SERB DHE SHTRIRJEN E TIJ NE GADISHULLIN ILIRIK/BALLKANIK[2]

Nga Niq Krasniqi “Historianet” e “artistet” serbe kane falcifikuar pikturen e famshme qe tregon per shpernguljen e madhe te SHQIPTAREVE ne vitin 1689-90, pasiqe ushtria Austro-Hungarise ne krye me Gjeneralin Giovanni Norberto Piccolomini dhe kryengitesit shqiptare ne krye me Izmot Pjetër Bogdanin ne vitin 1689 kishin humbur luften kunder P. Osmane pasiqe ishin goditur nga kolera, semundje kjo epidemike qe …

Read More »

Dokumenti/ Historiani zbulon vlerën reale të arit shqiptar

Historiani Erald Kapri, bashkëngjitur një dokumenti arkivor, zbulon Shqipëria ka rezervë valutore në ar 2.5 ton në total, i cili ruhet në Londër prej 77 vitesh. Ai shkruan më tej se këtë këtë pasuri e krijoi Mbretëria Shqiptare dhe Mbreti Zog dhe se ky kapital i Bankës Shqiptare ruhej në Romë fillimisht, e në pas vitit 1943, ai u konfiskua …

Read More »