Analize

PUTINI A DO T’A KETË LEXUAR HERODOTIN?

Nga BEPPE SEVERGNINI Librat nuk I zgjedhim: n’a zgjedhin ata. Janë bij të kohës së tyre, e ndonjëherë e pagëzojnë: atë që natyra e pengon dhe feja e ndalon në industrinë e librit është e mundur. Lindin, çirren, bëhen të njohur, n’a përkëdhelin, n’a befasojnë; ndonjëherë organizojnë festa papritmas. Besoj se ka ndodhur kjo me librat që gjej përpara. Në …

Read More »

Rajonet në qasje të re brenda shtypjes gjeopolitike

Nga Aleksandër ÇIPA- Ballkani është rajon me problematika të mbartura dhe çështje të zvarritura bilaterale dhe jo vetëm. Janë mosmarrëveshje që burojnë prej historisë së shkuar dhe asaj që po ndodh, prej gjakimit një shekullor mes popujve dhe çështjeve kombëtare dhe shtetërore të hapura. Pas mbylljes së luftrave të përgjakshme të viteve 90’, mes gjashtë shteteve ballkanike kemi një realitet …

Read More »

ANALIZA: A bie ndesh Ballkani i Hapur me Procesin e Berlinit?

Bashkëpunimi ekonomik dhe liria e lëvizjes duket se janë kryefjalë e objektivave të dy nismave që përfshijnë shtetet e Ballkanit Perëndimor: Procesi i Berlinit dhe Ballkani i Hapur. Ekspertë të politikave të Bashkimit Evropian dhe të Ballkanit Perëndimor thonë se këto dy nisma – ndonëse mbulojnë çështje të ngjashme – dallojnë në strukturë dhe mund të bien ndesh me njëra-tjetrën. …

Read More »

ANALIZA: Vdekja e autoritetit politik

A po jetojmë në epokën e liderëve të fortë apo të dobët? Deri më tani, politika në shekullin XXI është diktuar nga një zhvendosje globale nga liberalizmi drejt autoritarizmit. Shembujt janë Xi Jinping në Kinë, Putin në Rusi, Erdogan në Turqi, Modi në Indi, Orban në Hungari, Bolsonaro në Brazil dhe Duterte në Filipine. Sidoqoftë, në vitet 2020, në demokracitë tona që supozohet se janë më të përparuarat, …

Read More »

UCK & NATO ISHIN SI DY DUART QE LAJNE NJERA-TJETREN

NGA Dilaver Goxhaj NGA koha ne kohë po na shtohen “analistë”, “filozofë”, ushtarakë nga uniforma po edhe nga ata me shkollë; thënë më saktë, politikanë dhe intelektualë të të gjitha fushave, duke u munduar të bindin opinionin shqiptar se Kosovën nuk e çliroi dhe nuk kishte mundësi ta çlironte Ushtria Çlirimtare e saj (UÇK-ja), por veç Amerika. Dhe po guxove …

Read More »

Eseistika  e Moikom Zeqos në shtypin e shkruar

  Nga Aleksandër Çipa Në historinë e publicistikës në shqip, të publikuar për gjatë gati 100 viteve të fundit në shtypin e shkruar shqiptar, spikasin atipikisht disa autorë, disa protagonist, që kanë pasur rolin dhe kontributin si gjeratorë sfidantë dhe tejet prurës në mendimin, analizën, shqyrtymin dhe ndriçimin dijesues të publikut dhe kategorive apo shtresës intelektuale të shoqërisë shqiptare. Dua …

Read More »

Shkollimi nëpërmjet teknologjive të reja: Përse e sabotojnë?

Nga Artan Fuga Mediat sociale japin mundësinë që krahas mësimit në klasat fizike, të bëhen të mundura edhe ato që quhen “klasat virtuale.” Kuptohet që kjo nuk lidhet vetëm me hapësirat ku zhvillohet mësimi, ndonëse edhe ky aspekt është shumë i rëndësishëm. Por, krijimi i hapësirave virtuale të shkollimit bën që të kalohet nga platformat institucionale dhe vertikale të shkollimit …

Read More »

Pse fundi i luftës në Ukrainë është ende shumë i largët

Nga Gideon Rachman “Financial Times” Vladimir Putin nuk pati asnjë fitore për të cilën mund të kremtonte në Ditën e Fitores. Përkundrazi, udhëheqësi rus është përfshirë në një luftë të përgjakshme, pa një fund të qartë dhe gjithnjë e më poshtërues për ushtrinë ruse. Përpara fjalimit të tij të madh në ceremoninë përkujtimore të fitores në Luftën e Dytë Botërore …

Read More »

Strategji 2035: “Për mbrojtjen dhe zhvillimin e interesave detare të RSh” !

Gjeneral* Piro Ahmetaj, Strategji 2035: “Përmbrojtjen dhe zhvillimin e interesave detare të RSh” ! Shqipëria jonë është e bekuar me mbi 450 km vijë bregdetare ndërsa hapësira e interesave detare (deti brendshëm dh teritorial) janë rreth12 mijë km²ose 45 % e sipërfaqestokësore (=28 mijë km²)!Për rrjedhojë, RSh zotëron hapësira dhe burime detare me peshë kritike për zhvillimin e ekonomisë dhe interesat …

Read More »

ANALOGJITË E RREZIKSHME TË LUFTËS RUSO-UKRAINASE NË BALLKAN

Përkeqësimi i marrëdhënieve Prishtinë-Beograd mund të hyjë në një fazë edhe më delikate në periudhën që vjen, sidomos me problematizimin e çështjes së targave të automjeteve. Kriza që po përjeton spektri politik serb në Mal të Zi, me formimin e qeverisë së Dritan Abazoviqit, mund të nxisë tensione të papara midis Beogradit dhe Podgoricës. Ndërkohë, presidenti i Republika Srpska-s ka …

Read More »