Tag Archives: balil gjini

Fjalë të komplikuara për njeriun e thjeshtë

Balil Gjini Ngado më kanë porositur të jem i thjeshtë. I dashur, i respektueshëm, njëplanësh. E përse i thjeshtë kur bota përreth, të cilën duhet ta njoh, është kaq e komplikuar? E përse i thjeshtë kur njeriu komplikon teknologjinë: telefonat, komjuterat, armët? Shprehja me ç’duket është tipike e jona dhe vjen nga koha e komunizmit. Njeriu i thjeshtë atëherë ishte …

Read More »

Visaret që sjell Visari nga viset e nëmura

Nga Balil Gjini -Për Visar Zhitin- 1 Ku i ka rrënjët poezia e Visarit? (E shkrova këtë fjali dhe më mbetën sytë te fjala “rrënjë”. A vërtet poezia është një bimë me rrënjë boshtore që ngulet në truallin gjuhësor dhe, po qe e tillë, a është ajo një bimë helmuese, apo një bimë dekorative?) Në vitet 70-80, kur ai filloi …

Read More »

A ka dikush të drejtë të na kthejë mbrapa?!

Nga Balil GJINI- Para disa ditësh në rërën e plazhit të Vilë Boshtovës pashë një femër që dergjej lakuriq. Përreth s’kishte pothuajse fare njetëz. Ishte gjermane. Në qejf të vet. Buzëqesha. Ishte në të drejtën e saj. Po pastaj pyeta me vete: a mund të jetë kjo një e drejtë? Sot pashë diçka tjetër. Një djalë me mjekërr kishte kapur …

Read More »

T’i shkelësh syrin lexuesit

Nga Balil GJINI- Të marrësh një tekst prej një autori të njohur dhe ta futësh në librin tënd si homazh ndaj tij. Këtë teknikë shkrimore Ecco e quan “t’i shkelësh syrin lexuesit të kualifikuar”. Me një fjalë: unë e ti e dimë sekretin. Rastet janë të shumta, por unë do të përdor vetëm një: Michel Tournier ka shpjeguar në një …

Read More »