Shtypi letrar

Vlera e atdhetarit të mirëfilltë nuk varet me fjalët që flet, por me punët që i bën

Sot doli nga shtypi  vepra enciklopedike:”Tomë Mrijaj një jetë në shërbim të nacionalizmit, humanizmit dhe kulturës shqiptare”. Vendosëm për këtë titull për faktin se vetë jeta e studiuesit, atdhetarit,veprimtarit,publicistit dhe humanistit Tomë Mrijaj për pesë dekada ishte i përcjellur në këto tri shtylla që me shekuj e kanë ruajtur shqiptarizmën. Shtylla e parë: Nacionalizma Shqiptare – Toma tërë jetën e tij e kaloj …

Read More »

Lexuesit më të vëmendshëm të Kadaresë ishin Sigurimi dhe diktatori

Kadare Skënderbeu ishte mit. Ali Pasha qe një despot, një gjakatar. Naimi ishte qiri, fyell, bilbil gjyzar. Ismail Qemali, negociator, diplomat perandorak, semafor. Lasgushi, harpë, violinë, gjëmim, shkrepëtimë. Fishta, rapsod, lahutë, çifteli. Migjeni, fije bari, brisk, biçak. Ahmet Zogu, murator, ndërtimtar, tullë, gur, mur, çekiç, sqepar. Konica, kompjuter. Noli, Internet. Diktatori, tytë, shul, kondak, çizme, vezme, bunker, plumb, litar, sapun, …

Read More »

“Ç’E DO LIBRIN, THONË, S’BËN KOKËRR LEKU”, DHE MENDJA U FLUTURON, TEK FAMA, PUSHTETI, PARAJA…

Ç’e do librin?, thonë… Nga Fatmira Loci Duke qënë të rrethuar nga ekrane televizive, kompjuterikë, celularë, libri, shpesherë mbetet i mbuluar nën pluhurin e harresës. Bëjmë shumëçka, por anashkalojmë më të rëndësishmen: shohim filma, ndjekim politikë, japim opinione, bëjmë statuse në rrjete sociale për keqeverisjen e vendit, s’lëmë foto pa parë e komentuar në fejzbuk, instagram… por pak prej nesh …

Read More »

Dritarja e intelektualit/ Sot, Prof. Dr. Dhori Kule merr titullin “Qytetar Nderi” i Beratit

Nga kalldrëmet e Beratit tek Rektorati i Universitetit të Tiranës, kjo është hapësira jetësore dhe akademike e Dhori Kules Nëse sot në Berat duhet të ketë një festë, pse jo mos ta quajmë të tillë edhe vlerësimin që Këshilli i Bashkisë së Beratit i bën Prof. Dr, Dhori Kules, duke e nderuar atë me titullin “Qytetar Nderi” i Beratit. Dhori …

Read More »