Letersi

Martin Camaj nëpërmjet një letërkëmbimi

Akad. asoc. Stefan Çapaliku rrëfen detaje të panjohura nga jeta e Martin Camaj në rini. Letërkmbimet dhe kujtimet me shkrimtarin. Martin Camaj: Letërsia ime nuk është funksionale dmth nën ndikimin e ideologjive apo ideologjive të manipulueme nga njerëz fare injorantë: Nuk due të kem të njëjtin emërtim me kolegët letrarë të kohës sime: për ta due të jem një njeri …

Read More »

ME VETE FLISJA…

Nga Zija Cela Atë ditë kisha lexuar një roman anemik, që e lavdëronte me zë të lartë një kritik. Në mbrëmje dukem i heshtur në gjendjen që përcjell kjo foto. Por, në të vërtetë, jam duke folur me vete nën zë. E po thosha: “Zot, ruaji shkrimtarët, por sidomos ruaje lexuesin nga anemizmi në letërsi! Megjithëse, po të duash, këtë …

Read More »

Një rrëfim për një ditë të bukur…

Nga Enver Robelli Navid Kermani është orientalist, shkrimtar, eseist, romansier, autor reportazhesh. Navid Kermani, siç e tregojnë emri e mbiemri, nuk është gjerman. Por prapë është gjerman. Me origjinë iraniane. Në rubrikën «Çka jeni duke lexuar?» të gazetës gjermane «Süddeutsche Zeitung», Kermani flet për disa gjëra të bukura. Atëherë: çka është duke lexuar Navid Kermani? «Prona ime private» e Mary …

Read More »

Eseistika  e Moikom Zeqos në shtypin e shkruar

  Nga Aleksandër Çipa Në historinë e publicistikës në shqip, të publikuar për gjatë gati 100 viteve të fundit në shtypin e shkruar shqiptar, spikasin atipikisht disa autorë, disa protagonist, që kanë pasur rolin dhe kontributin si gjeratorë sfidantë dhe tejet prurës në mendimin, analizën, shqyrtymin dhe ndriçimin dijesues të publikut dhe kategorive apo shtresës intelektuale të shoqërisë shqiptare. Dua …

Read More »

Një letër për të gjithë ju që ndonjëherë gjatë jetës suaj jeni tunduar nga shpirtvogëlsia e njerëzve që ju rrethojnë “Mik apo i njohur (s’ka fjalë më mashtruese!)-Sabato”. 

Një letër për të gjithë ju që ndonjëherë gjatë jetës suaj jeni tunduar nga shpirtvogëlsia e njerëzve që ju rrethojnë “Mik apo i njohur (s’ka fjalë më mashtruese!)-Sabato”. Djalosh i dashur dhe i largët: Ernesto Sabato përktheu Erion Karabolli ti më lyp këshilla, por unë nuk mund të t’i jap duke të shkruar një letër të thjeshtë, madje as me …

Read More »

-Romani më i fundit i shkrimtarit Kleo Lati-«Shpirtra të shitur»

-Romani më i fundit i shkrimtarit Kleo Lati- Shkrimtari i njohur Kleo Lati ka kohë që sjell libra në tregun shqiptar në dy cilësi të veta prurësi: si shkrimtar dhe si përkthyes.Nëse si përkthyes është një mjeshtër i selektimit dhe sjelljes së letërsisë sipërane greke në gjuhën shqipe, si shkrimtar gjithnjë e më shumë ai e afirmon veten në sprovën …

Read More »

Djaloshi Buharaja dhe brezi i tij

Nga Yzedin Hima Vexhi Buharaja i përket brezit të artë të të rinjëve beratas të viteve ’40 si: Kristaq Tutulani, Namik Mehqemeja, Margarita Tutulani, Ajet Xhindole, Resul Dollani, Jani Dodi, etj. të gjithë bashkëmoshatarë, me diferencë moshe 1-2 vjet. Këta të rinj qenë ajka e rinisë beratase, të shkolluar, plot energji e ide për të ndryshuar jetën e tyre, jetën …

Read More »

RITA FILIPI: BURRA TË KEQTRAJTUAR NGA GRATË…

Nga: Rita Filipi Duket si paradoksale, por është e vërtetë. Sa e sa herë ndodh që ne gratë përdorim të sharat pa kursim, provokimet për sherr, sa herë atë çka na kanë besuar në intimitet partnerët, ta kthejmë në municion kundër tyre. Kur këto sjellje bëhen mënyrë jetese, jeta jonë shkon shumë larg asaj për të qenë e lumtur. Mendoni …

Read More »

TË SHOHËSH DASHURINË NGA XHELOZIA

Nga: Agim Baçi (Shënime për romanin “Me syrin e një klouni” të Hanjrih Bël) Mund ta shohësh dashurinë nga shumë “dritare” shpirtërore. Por padyshim ta ndjekësh përmes xhelozisë është ndoshta misioni më i vështirë. Pasi është vështrimi ndaj gjërave që i ndjekim përmes hapave jo kur jemi duke u afruar, por duke u larguar nga dikush. Eshte ai momenti kur …

Read More »

CHARLES TALIAFERRO: ÇFARË ËSHTË ESTETIKA?

Nga: Charles Taliaferro Estetika i referohet filozofisë së artit dhe filozofisë të së bukurës. Të dyja fushat, janë të mbushura me debate të diskutueshme dhe interesante nga pikëpamja filozofike. Në filozofinë e artit, ka qëndrime magjepsëse, si edhe, konfliktuese mbi se ‘çfarë është arti’ dhe ‘përse veprat e artit duhet të jenë kaq shumë të rëndësishme për ne?’. Vetë dallimi …

Read More »