Ekonomi

Si kriptovalutat mund të shkaktojnë një krizë financiare?!

Kohët kur bitcoin, eteri dhe kriptovaluta të tjera mund të konsideroheshin si një cep i veçantë i tregjeve financiare, kanë ikur. Çfarë po ndodh: Në një raport të ri, Bordi i Stabilitetit Financiar – një organ ndërkombëtar që mbledh së bashku rregullatorët nga 24 vende dhe juridiksione – tha se tregu i kriptove “në zhvillim të shpejtë” mund të arrijë shpejt …

Read More »

Rritet pjesa e monedhës kineze në pagesat globale

Monedha kombëtare e Kinës, juani, ruajti pozicionin e saj si monedha e katërt më aktive për transaksionet globale në janar, sipas të dhënave nga Shoqata për Telekomunikacionet Financiare Ndërbankare në mbarë botën (SWIFT). Pagesat duke përdorur juan u rritën në një rekord prej 3.2% të pjesës së tregut, duke kaluar nivelin më të lartë të mëparshëm në 2015 dhe duke …

Read More »

Kredia për shtëpi, bankat dhanë 360 milionë euro vitin e kaluar

Vlera e kredisë së re për shtëpi shënoi një vlerë rekord prej pothuajse 360 milionë eurosh vitin e kaluar. Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, bankat disbursuan 43.4 miliardë lekë kredi me qëllim financimin e blerjes së banesave nga individët. Vlera e kredisë së re u rrit me 64% krahasuar me një vit më parë. Shifrat e bankës qendrore …

Read More »

Njihuni me këmbimin valutor për ditën e sotme

Në kursin e Këmbimit Valutor sot vihet re një rënie e Dollarit, Euros dhe Frangës Zvicerane. Paundi Britanik shënoi rritje. Më poshtë do të gjeni kursin e këmbimit valuator të përditësuar: Dollari: Blihet 106.5 Shitet 107.3 Euro: Blihet 121.1 Shitet 121.6 Paundi Britanik : Blihet 144.4 Shitet 145.4 Franga Zvicerane: Blihet 115.1 Shitet 116

Read More »

Indeksi i çmimeve të konsumit për janar, shënohet rritje prej 0,9%

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka publikuar Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit për muajin janar të këtij viti, për çka bëri të ditur se inflacioni mujor i matur nga ky indeks ishte 0,9 për qind gjatë këtij muaji. Nëpërmjet një deklarate për media, ASK-ja ka njoftuar se kjo përqindje prej 0,9 është më e lartë krahasuar me muajin …

Read More »

Shqetësimet e KE-së për Shqipërinë: Niveli i lartë i korrupsionit dhe pagërrjedhja

Komiteti i Stabilizim Asociimit do të mblidhet sot për të diskutuar përmbushjen e kushteve që duhet të plotësojë Shqipëria për të qenë pjesë e BE-së. Komisioni Europian ka ngritur disa shqetësime për Shqipërinë sipas “Euronews Albania”, ku kryesoret janë korrupsioni dhe pagërrjedhja. Organizma të ndryshme shpesh kanë ngritur alarmin për nivelin e lartë të korrupsionit në vend. Ndërkohë Komisioni është …

Read More »

Abuzimi me fondet publike, KLSH zbuloi skemën

Detyrimet e prapambetura të qeverisë vitet e fundit po krijohen më së shumti nga prokurimi i punëve dhe shërbimeve publike me kosto shumë më të larta se parashikimet fillestare. Kjo procedurë përveçse bëhet në thyerje të ligjeve dhe udhëzimeve për menaxhimin e buxhetit të shtetit, po bëhet shkak për krijimin e detyrimeve të prapambetura. Kontrolli i Lartë i Shtetit (KLSH) …

Read More »

“Prodhuesit ankohen për shpenzimet e larta e fitimet e ulëta

Fermerët e Fierit thonë se janë në prag të falimentimit si pasojë e rritjes së çmimit të karburanteve. Sipas tyre, kjo kosto e shtuar bashkohet me çmimet e ulëta të shitjes së luleshtrydhes, spinaqit dhe lakrës duke përkeqësuar bilancin e tyre drejt falimentimit. Një tjetër shqetësim i fermerëve  është edhe mungesa e mbështetjes nga shteti në rastet e fatkeqësive natyrore. …

Read More »

Dilema e madhe e inflacionit

Që nga tremujori i fundit i vitit të kaluar, ekonomia po përballet me një rritje të shpejtë të çmimeve. Pyetja që shtrohet gjithnjë e më shpesh prej muajsh kur flitet për këtë fenomen është nëse kjo valë inflacioni do të jetë kalimtare apo inflacioni i lartë mund të bëhet një fenomen i qëndrueshëm, që do të na shoqërojë për një …

Read More »

4.2 miliardë euro hynë në arkën e shtetit për vitin 2021

Rreth 510 miliardë lekë ose gati 4.2 miliardë euro kanë hyrë në arkën e shtetit vitin e kaluar, duke tejkaluar jo vetëm vitin 2020 ku të ardhurat u tkurrën ndjeshëm si pasojë e pandemisë, por edhe planin vjetor të financave. Kjo ecuri pozitive është ndikuar si nga të ardhurat tatimore ashtu edhe ato doganore. Krahasuar me një vit më parë …

Read More »