Dossier

Kur Shqipëria u cilësua si ”Mesopotamia e Re” e naftës në botë: Zbulimi i parë i ‘arit të zi’ e misteri që krijoi studimi që u mbajt i fshehur

Nga Kreshnik Kuçaj Zhvillimi industrial, sidomos në shekullin e 20 bënë që nafta të kthehej në burimin parësor të energjisë. Në këtë mënyrë, në shumë vende të botës nisin kërkimet për naftë, e si rrjedhojë edhe në Shqipëri bëhen studimet e para. Për herë të parë, sinjalet për prezencë nafte në Shqipëri u dhanë nga një francez në vitin 1868. …

Read More »

“I futi macen në pantallona!”, “I hodhi thonjtë në fyt!”- Historia e frikshme “Togerit të zi” që zhvishte dhe përdhunonte gratë!

Djalli paskej qenë më i zi nga sa dukej. Mizoritë pa fund të një zyrtari sigurimi në mesin e viteve ‘40 kalojnë përtej imagjinatës njerëzore. I njohur si përbindëshi i tmerrshëm, togeri famëkeq që kishte vrarë, torturuar e përdhunuar me gjakftohtësinë më të madhe, përfundoi në litar me vendimin e një gjykatë ushtarake në vitin 1947. Togeri i zi, sikundër …

Read More »

Raporti i “Patriotit”, tetor ’70: Myrtezai shoku i Kapllan Resulit në dijeni të arratisjes

Publikohen disa dokumente arkivore të nxjerra nga institucioni i Autoritetit për Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit, ku ndodhet dosja voluminoze (formulare, hetimore dhe gjyqësore), e Myrteza Bajraktarit me origjinë nga Gostivari, i cili pasi mbaroi shkollën e mesme në qytetin e Tetovës, në vitin 1952, filloi studimet e larta në Universitetin e Shkupit, në degën e Filozofisë, ku krahas …

Read More »

Raporti i rezidentes “Rozmaria”/ Dokumenti i Sigurimit

DASHNOR KALOÇI Publikohen disa dokumente arkivore të nxjerra nga institucioni i Autoritetit për Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit, ku ndodhet dosja voluminoze (formulare, hetimore dhe gjyqësore), e Myrteza Bajraktarit me origjinë nga Gostivari, i cili pasi mbaroi shkollën e mesme në qytetin e Tetovës, në vitin 1952, filloi studimet e larta në Universitetin e Shkupit, në degën e Filozofisë, …

Read More »

Nënshkrimi i kapitullimit të Gjermanisë naziste me aleatët, nga historia

Në dhjetor të 2020, ambasador Bashkim Zeneli, “Mjeshtër i madh”, botoi librin “Berlini 1945 – Maji i Fitores”, i cili në 77- vjetorin e fitores ndaj nazizmit na rikujton mesazhin e vigjilencës dhe moshumbjes së kujtesës historike, gjë që u vërtetuan më së miri me agresionin rus në Ukrainë. DWIGHT EISENHOWER, BERNARD MONTGOMERY, GEORGI ZHUKOV, DHE JEAN DE LATTRE DE …

Read More »

Dokumenti i Sigurimit: Bajraktari “bashkimi i Kosovës me Shqipërinë, vjen nga ndihma që jepë Gjermania…”

Media publikon disa dokumente arkivore të nxjerra nga institucioni i Autoritetit për Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit, ku ndodhet dosja voluminoze (formulare, hetimore dhe gjyqësore), e Myrteza Bajraktarit me origjinë nga Gostivari, i cili pasi mbaroi shkollën e mesme në qytetin e Tetovës, në vitin 1952, filloi studimet e larta në Universitetin e Shkupit, në degën e Filozofisë, …

Read More »

Kujtimet e ish-kryeprokurorit: Si e falsifikoi Enver Hoxha historinë e luftës e të Partisë Komuniste!

AFRIM IMAJ/ “Me Enver Hoxhën kam ndarë mendime të ndryshme qysh në moshë të re. Që fëmijë ai ka qënë tinzar dhe mashtrues. Në kohën që zuri kreun e Partisë e deri në fund, Enver Hoxha mbeti një diktator stalinist i pashembullut, satan e i pabesë” VIJON NGA NUMRI I KALAUR (LEXO KETU) Në pjesën e dorëshkrimeve ku Bedri Spahiu …

Read More »

Zbardhet letra nga burgu e Kadri Hazbiut për Enverin

AFRIM IMAJ/  “Hetuesi më poshtëron e më shan nga nëna”. Njëherazi me ankesat për sjelljen brutale në qelitë e burgut 313, Kadri Hazbiu mundohet t’i argumentojë kreut të regjimit se kryqëzimi i tij është katërçipërisht i padrejtë. Publikimi i pjesës në vijim të letrës së pazbuluar deri më tani, që anëtari i përjashtuar i Byrosë Politike dhe ish-ministri historik i …

Read More »

Relacioni sekret i kolonelit të Sigurimit: “Në kampin e Çermës, emigranti L.J

Publikon disa dokumente arkivore të nxjerra nga institucioni i Autoritetit për Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit, ku ndodhet dosja voluminoze (formulare, hetimore dhe gjyqësore), e Myrteza Bajraktarit me origjinë nga Gostivari, i cili pasi mbaroi shkollën e mesme në qytetin e Tetovës, në vitin 1952, filloi studimet e larta në Universitetin e Shkupit, në degën e Filozofisë, ku …

Read More »

Zbulohet ditari personal i Enver Hoxhës për gjeneralët

Në ditarin personal që ka zbuluar gazeta “Panorama”, kreu i regjimit ka të dokumentuar bisedat me të rëndësishme që ka konsumuar gjatë kësaj periudhe jo vetëm me bashkëpunëtorët e afërt si Mehmet Shehu e Hysni Kapo, por edhe me gjeneralët e lartë të ushtrisë Beqir Balluku, asokohe ministër i Mbrojtjes; Petrit Dume ish-shef i shtabit të Përgjithshëm; Hito Çako, ish-drejtor …

Read More »