“Do i strehojmë në anije dhe baza ushtarake”, plani i Britanisë për emigrantët

Qeveria e Britanisë do të strehojë migrantët që kalojnë ilegalisht Kanalin Anglez në baza ushtarake dhe po shqyrton madje edhe strehimin e tyre në anije, tha të mërkurën Sekretari i Emigracionit Robert Jenrick.

Kryeministri Rishi Sunak e ka bërë një prioritet për qeverinë e tij menaxhimin e imigracionit dhe ka miratuar legjislacionin që do të parashikonte dëbimin e menjëhershëm të të gjithë emigrantëve që mbërrijnë ilegalisht, kryesisht përmes Kanalit Anglez.

Jenrick zbuloi planin, në të cili azilkërkuesit do të strehohen në dy kampe në juglindje dhe lindje të Anglisë, ndërsa qeveria po përpiqet të reduktojë koston prej 6.8 milion paund në ditë.

Megjithatë, këto plane tashmë kanë ngjallur reagime nga organizatat për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, madje edhe nga brenda qeverisë. Sekretari i Jashtëm James Cleverley kritikoi propozimin për të përdorur një bazë ushtarake për strehimin e emigrantëve në zonën e tij elektorale të Essex.

Genrick shtoi gjithashtu se ministrat po konsiderojnë përdorimin e “anijeve” për strehimin e emigrantëve , duke përmendur faktin se qeveria skoceze po përdor një anije të ankoruar në Glasgoë për të strehuar refugjatët nga Ukraina.

Këshilli i Refugjatëve tha se ishte “thellësisht i shqetësuar” për planet, duke shtuar se akomodimi në kazerma ishte “plotësisht i papërshtatshëm” për nevojat e azilkërkuesve.

Sunak i tha kabinetit të tij të martën se kostoja e përdorimit të hoteleve dhe presioni që ushtron mbi komunitetet lokale nuk mund të realizohej, raporton abcnews.al. Në të njëjtën kohë, kryeministri britanik theksoi se fëmijët nuk mund të përjashtohen nga plani për arrestimin e emigrantëve të parregullt që kalojnë Kanalin, për të shmangur krijimin e një faktori tërheqës për emigrantët.

Komisionerja e të drejtave të njeriut të Këshillit të Europës, Dunia Mijatovic, u kërkoi deputetëve britanikë të kundërshtojnë projektligjin e qeverisë për imigracionin e parregullt, duke thënë se ai ishte në kundërshtim me detyrimet ndërkombëtare të vendit.

Projektligji, i cili mbështetet nga shumë deputetë konservatorë, por që është kritikuar nga grupet e të drejtave si Komisioneri i Lartë i OKB-së për Refugjatët, kishte parashikuarqë migrantët që hynin ilegalisht në Britani do të ktheheshin në vendet e tyre të origjinës ose në një “vend të tretë të sigurt”. Ruanda, bazuar në një marrëveshje që Londra ka nënshkruar tashmë me këtë shtet afrikan.

Në të njëjtën kohë, emigrantët e paligjshëm që do të vijnë në Britani do të arrestohen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 9 =