NASA po ndihmon pa dashje “në spiunimin” e forcave ruse në Ukrainë

Gazeta amerikane Daily Beast shkruan se NASA u jep njerëzve mundësinë të ndjekin ngjarjet e luftës së Ukrainës dhe të shohin pozicionet ushtarake dhe depot e municioneve të forcave ruse që janë bombarduar. Ata mund ta bëjnë këtë përmes faqes së internetit të një agjencie të krijuar për të monitoruar zjarret në të gjithë botën.

Gazeta thekson se faqja e gjurmimit të zjarreve të NASA-s është projektuar për të ndihmuar zjarrfikësit dhe menaxherët e zjarrit (Fire Information for Resource Management System – FIRMS) të monitorojnë zjarret përmes satelitëve që përcaktojnë pozicionet e tyre duke mbledhur rrezet infra të kuqe të emetuara nga toka. Megjithatë, faqja filloi të përdoret nga njerëz të thjeshtë të interesuar për rrjedhën e luftës në Ukrainë për të ndjekur betejat.

Daily Beast raporton se faqja e NASA-s regjistron pa dashje zjarret pas bombardimeve dhe ndezjes së depove të municioneve dhe burimeve të tjera të nxehtësisë nga konflikti. Shumë analistë politikë tani po e përdorin atë për të përcaktuar efektivitetin e bombardimeve të Ukrainës ndaj linjave ruse të furnizimit dhe për të gjetur poste ushtarake dhe depo municionesh që u përkasin forcave ruse që ishin në shënjestër të bombardimeve.

Raporti i Daily Beast shpjegon se ndërsa disa nga zjarret nuk janë shkaktuar nga lufta, por më tepër rezultat i nxehtësisë ekstreme, FIRMS është bërë një mjet i besueshëm për shumë aktivistë dhe njerëz të zakonshëm për të gjetur vendet e konfliktit në vijën e frontit në Ukrainë. Gjithashtu duhet theksuar se faqes i mungojnë disa ndryshime të vogla, pasi nuk jepen emrat e saktë të vendeve ku ka rënë zjarri.

Raporti sqaroi gjithashtu se faqja e internetit e FIRMS tregon diçka që duket pak si Google Earth me pika të vogla të kuqe të shpërndara nëpër botë. Çdo pikë përfaqëson një zjarr të zbuluar nga satelitët e NASA-s me sensorë infra të kuqe të drejtuar në sipërfaqen e Tokës.

Kur harta zhvendoset në Ukrainë, edhe vëzhguesi më i rastësishëm mund të shohë se vendi po digjet, pasi vija e zjarrit përhapet përgjatë vijës së konfliktit me forcat ruse në lindje dhe jug të vendit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 2 =