Holanda shpalli mungesë uji për shkak të thatësirës

Holanda shpalli një mungesë zyrtare të ujit sot pasi vendi i ulët u godit nga temperaturat e larta dhe një verë jashtëzakonisht e thatë.

Qeveria holandeze ka thënë se po shqyrton masa të mëtejshme për të ruajtur ujin dhe se autoritetet tashmë kanë vendosur kufizime në kultivimin dhe transportin.

Vendi është i mbrojtur nga deti nga sistemet e digave dhe kanaleve, por është ende veçanërisht i prekshëm ndaj ndryshimeve klimatike.

“Holanda është një vend i ujit, por edhe këtu uji ynë është i çmuar,” tha në një deklaratë ministri i Infrastrukturës dhe Shërbimeve, Mark Harbers.

Disa pjesë të Holandës kanë ndaluar tashmë fermerët të ujitin të korrat e tyre me ujë sipërfaqësor, një goditje për eksportuesin e dytë më të madh bujqësor në botë pas Shteteve të Bashkuara.

Disa kanale lundrimi janë gjithashtu të mbyllura dhe uji i kripur nga deti po kthehet në disa lumenj sepse nivelet e tyre të ujit janë shumë të ulëta. Prioritet tani do t’i jepet sigurimit që shtresat jetike të mbeten të sigurta, pasuar nga furnizimet me ujë të pijshëm dhe energji.

“Thatësira “u bë më e dukshme në natyrë” dhe “u konceptua se thatësira do të prekte më shumë interesa shoqërore. Kjo është arsyeja pse u kërkoj të gjithë holandezëve të mendojnë me kujdes nëse duhet të lajnë makinën e tyre apo të mbushin plotësisht pishinën e tyre të fryrë”, tha Harbers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × five =