Pse Britania e shpalli ‘non grata’ Sali Berishën? Analisti i njohur i BBC rendit faktet

Analisti i BBC-së për Evropën Qendrore dhe Juglindore ka komentuar situatën në Ballkan pas shpalljes ‘non-grata’ të ish-kryeministrit Sali Berisha nga Britania e Madhe.

“Berisha është një forcë përçarëse në politikën shqiptare dhe në kontekstin më të gjerë rajonal…”, tha ai për Report Tv.

“Unë besoj se ka dy arsye kryesore që kanë motivuar vendimin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar. Së pari, qeveria donte të demonstronte angazhimin e saj për të luftuar korrupsionin. Së dyti. dhe besoj se ky ishte një motiv më i rëndësishëm në rastin e zotit Berisha, autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar, ashtu si homologët e tyre amerikanë, besojnë se zoti Berisha është një forcë përçarëse në politikën shqiptare dhe në kontekstin më të gjerë rajonal. Ky vlerësim i zotit Berisha është thelluar që nga viti 2019 kur qasja e Partisë Demokratike u bë më konfrontuese me dorëheqjen e ligjvënësve të saj nga Parlamenti dhe bojkotimin e zgjedhjeve për pushtetin vendor. Pjesa më e madhe e fajit për këtë iu kushtua zotit Berisha, i cili shihej si “pushteti pas fronit” brenda PD-së dhe i cili shihej si rezistent ndaj përpjekjeve të liderit të atëhershëm të PD-së, Lulzim Basha, për të adoptuar një politikë më pragmatike rreth dhe pas zgjedhjeve parlamentare të prillit 2021. Reputacioni i z. Berisha si një forcë përçarëse është theksuar nga fushata e tij për të larguar z. Basha nga udhëheqja; nga sulmi i mbështetësve të tij në selinë e PD-së në janar; dhe me veprimet e tij që kanë sjellë përçarje në PD.  Në një kohë kur pushtimi rus i Ukrainës ka rritur tensionet gjeopolitike në të gjithë Evropën dhe kur Kina është e zënë duke u përpjekur të zgjerojë ndikimin e saj në Ballkanin Perëndimor, Britania e Madhe së bashku me SHBA-në dhe BE-në është e vendosur të kundërshtojë aktivitetet që konsiderohen si kërcënim. për stabilitetin rajonal. Lëvizja e fundit e Mbretërisë së Bashkuar tregon gjithashtu solidaritetin e saj me SHBA-në, e cila vendosi sanksione të ngjashme ndaj zotit Berisha në maj të vitit të kaluar”, përfundon Gabriel Partos.

Por si analizohet situata politke në vend, në sytë e ndërkombëtarëve? A konsiderohet Shqipëria një vend ku personat publikë, vendimmarrës, kanë lidhje me krimin?

“Autoritetet britanike kanë qenë prej kohësh të shqetësuara për ndikimin e krimit të organizuar në Shqipëri. Ata gjithashtu besojnë se kjo ka pasur një efekt negativ për Britaninë e Madhe, për shkak të komunitetit të konsiderueshëm shqiptar në vend. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar vlerëson se në Shqipëri lidhjet mes figurave të fuqishme kriminale nga njëra anë dhe politikanëve e gjyqtarëve nga ana tjetër e kanë bërë veçanërisht të vështirë goditjen e rrjeteve kriminale. Kjo është arsyeja pse Britania e Madhe ka mbështetur reformën e gjyqësorit dhe organeve të zbatimit të ligjit në Shqipëri”, u shpreh ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 + 1 =