Washington Post/ Shqipëria kërkesë organit më të lartë evropian për të drejtat e njeriut: Anuloni pretendimet për tregtim organesh

Parlamenti shqiptar i ka kërkuar organit më të lartë evropian për të drejtat e njeriut që të anulojë një rezolutë të vitit 2011, e cila citonte akuza të pabazuara që nga ajo kohë për tregtimin e organeve njerëzore gjatë luftës së viteve 1990 në Kosovë.

Parlamenti votoi me 125 vota pro mbrëmjen e së enjtes së kaluar në favor të një mocioni që i kërkoi Këshillit të Evropës të pastrojë Shqipërinë dhe Kosovën nga pretendimet e trafikimit të organeve.

Përkrahësit e kësaj resolute u shprehën se një veprim i tillë do të ndihmonte në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Kjo çështje (pretendimet për mbledhjen e organeve) duhet të përfundojë dikur, në mënyrë që njerëzit të gjejnë fuqinë për t’u pajtuar dhe për të jetuar së bashku, duke shëruar plagët e së kaluarës,” thuhet në rezolutë.

Në vitin 2011, Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës miratoi një rezolutë që kërkonte një mision të Bashkimit Evropian në Kosovë për të hetuar “krimet e luftës dhe trafikimin e organeve” në Kosovë dhe Shqipëri. Ai citoi pretendimet se luftëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës tashmë të shpërbërë trafikuan organe njerëzore të marra nga të burgosurit, serbët e vrarë dhe shqiptarët e tjerë etnikë si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri.

“Indikacione të shumta duket se konfirmojnë se, gjatë periudhës menjëherë pas përfundimit të konfliktit të armatosur, përpara se forcat ndërkombëtare të ishin vërtet në gjendje të merrnin kontrollin e rajonit dhe të rivendosnin një pamje të rendit dhe ligjit, organet u hoqën nga disa të burgosur në një klinikë në territorin shqiptar … dhe e çuar jashtë vendit për transplantim”, thuhet në rezolutë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 − 4 =