Rusia është gati të luajë letrat e saj më të rrezikshme – dhe perëndimi nuk është gati

The Indipendent

Disa javë më parë, banka amerikane JP Morgan ofroi një paralajmërim apokaliptik që mezi bëri një valëzim jashtë shtypit financiar. Ai tha se nëse Rusia ndalonte plotësisht eksportet e naftës, tronditja për ekonominë botërore mund të ishte aq e madhe sa do të katërfishonte menjëherë çmimin e naftës në gati 400 dollarë për fuçi. Tani për tani, ajo është rreth 100 dollarë për fuçi.

Meqenëse bota është ende shumë e varur nga nafta, tronditja për ekonominë botërore do të ishte shumë më e keqe se gjatë viteve 1970 – dhe do të na zhyste në një recesion të thellë.

Por ka më shumë. Këtë javë, Rusia mbylli gjithashtu shumicën e furnizimeve të saj me gaz natyror në Evropë, nëpërmjet tubacionit Nordstream 1, si pjesë e mirëmbajtjes rutinë të planifikuar. Supozohet se do të jetë vetëm për një periudhë të shkurtër, por qeveria gjermane është seriozisht e shqetësuar se Rusia mund ta mbyllë plotësisht rubinetin. Putin ka filluar tashmë të shkurtojë dërgesat e gazit në Evropë gjatë muajve të fundit, duke i rritur çmimet vazhdimisht. Nuk është e vështirë të shihet se si mund të ndodhë kjo dhe pse ndikimi do të ishte katastrofik.

Rusia ka fituar miliarda dollarë në pagesa shtesë të naftës dhe gazit – falë çmimeve më të larta – që kur pushtoi Ukrainën. Çmimet e naftës dhe gazit përcaktohen ndërkombëtarisht dhe në këtë treg Rusia është një lojtar dominues. Meqenëse furnizimet botërore tashmë janë shtrirë në kufijtë e tyre, një ndalim nga Rusia do të rriste menjëherë çmimet në ato që JP Morgan i quajti nivele “stratosferike”.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë furnizime të shumta për veten e tyre, Evropa është ende thellësisht e varur nga Rusia. Industria gjermane dhe italiane në veçanti do të dëmtohej nga kostot më të larta të energjisë dhe mijëra kompani thjesht do të shkatërroheshin. Miliona njerëz do të mbeten të papunë dhe faturat e tyre të energjisë do të rriten në nivele të paqëndrueshme. Miliona njerëz nuk do të ishin në gjendje të përballonin gatimin e ushqimit ose të drejtonin makina.

Putin tashmë ka ‘armatosur’ lëndët djegëse fosile. Ai kohët e fundit mbylli furnizimin me gaz për disa vende evropiane nëse nuk paguanin në rubla, duke i detyruar përfundimisht të heqin dorë. Ai gjithashtu ka ndërprerë eksportet ukrainase të ushqimit për të rritur çmimet në mbarë botën. Gazi natyror tani rivalizon naftën si lëndë djegëse që formëson gjeopolitikën – dhe nuk ka mjaftueshëm për të shkuar, siç e ka thënë së fundmi Bloomberg News.

Disa mendojnë se ai do të ishte budalla të ndërpriste burimin e tij të të ardhurave, por qeveria ruse ka krijuar një tampon të mjaftueshëm parash për të ndihmuar kundër kësaj. Për më tepër, koha po ikën për Putinin: deri në vitin e ardhshëm Gjermania planifikon të heqë dorë nga varësia e saj nga Rusia.

Duke mbyllur papritur furnizimet, Putini do të shkaktonte një goditje kolosale për ekonomitë tona të varura nga nafta dhe gazi. Tregjet e aksioneve do të zhyten dhe mijëra kompani do të falimentonin nga pamundësia për të përballuar furnizimet me energji. Miliona njerëz do të humbnin punën e tyre dhe Perëndimi do të humbiste menjëherë vullnetin politik për të dërguar para në Ukrainë. Putini do të fitonte.

Por nuk duhet të jetë në këtë mënyrë. Ja çfarë mund të kishim bërë – dhe ende mund të bëjmë. Qeveritë perëndimore mund të nxjerrin dekrete emergjente për të zhvilluar furnizime me diell dhe erë në shkallë industriale. Ato mund të hapin rrugën që fermat e reja diellore dhe me erë të vendosen shpejt, veçanërisht në tokë. Fermat e energjisë së pastër mund të ndërtohen shpejt dhe lirë – koha më e gjatë shpenzohet për marrjen e lejeve dhe lejeve. Ndërtimi i shpejtë i shumë fermave diellore dhe me erë do të çkarbonizonte furnizimin tonë me energji elektrike, duke bërë më pak presion mbi furnizimet me gaz të nevojshëm për gatim dhe ngrohje. Ne gjithashtu mund të kishim lëshuar më shumë subvencione për blerjen e automjeteve elektrike, duke reduktuar varësinë tonë nga nafta e huaj për transport.

Për të vazhduar me të gjitha opinionet dhe komentet më të fundit, regjistrohuni në buletinin tonë javor falas të Voices Dispatches duke klikuar këtu

Në vend të kësaj, qeveritë perëndimore kanë qenë çuditërisht dritëshkurtër gjatë gjithë këtij konflikti. Ne kemi shpenzuar muaj duke u fokusuar më shumë në marrjen e furnizimeve të reja me naftë dhe gaz. Çdo investim i ri në fusha të reja nafte ose gazi – të cilat ne nuk i kontrollojmë – nuk do të vinte në qarkullim mjaft shpejt. Mund të duhen deri në një dekadë për të zhvilluar një fushë të re nafte ose gazi.

Ne dyfishuam karburantet fosile sepse sistemi ynë politik është ende plot me lobistë të naftës dhe gazit. Vetëm Partia Konservatore ka marrë mbi 1 milion £ donacione nga kompanitë e naftës, petrostatet, aeroportet dhe bizneset.

Vlen t’u kujtojmë njerëzve se nuk ka rëndësi se sa naftë dhe gaz nxjerr Britania nga Deti i Veriut – ajo rezervë është kryesisht në pronësi të kompanive ndërkombëtare dhe çmimet kontrollohen nga furnizuesit më të mëdhenj të naftës dhe gazit në botë: SHBA, Arabia Saudite dhe Rusia. Ne kemi pak autonomi mbi të.

Koha po mbaron; jo vetëm për Putinin, por edhe për Evropën. Ne duhet të njohim dhe të përgatitemi jo vetëm për rrezikun e Putinit, por edhe për armët e tij më të fuqishme: furnizimet e tij me naftë dhe gaz. Ne duhet të shpallim një gjendje të jashtëzakonshme dhe të largohemi nga kjo varësi, ose miliona njerëz do ta paguajnë çmimin me mjetet e tyre të jetesës.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one + 7 =