Sinoptikanët japin paralajmërimin e frikshëm / Britania e Madhe në “alarm të kuq”

Sinoptikanët në Britaninë e Madhe po paralajmërojnë njerëzit se duhet ta marrin valën e të nxehtit, aq seriozisht sa çdo mot tjetër ekstrem. Vendi është aktualisht në një gjendje emergjence në përgatitje për temperaturat që pritet të arrijnë 40°C javën e ardhshme.

Përpara valës së të nxehtit Zyra e Meteorologjisë ka lëshuar paralajmërimin e parë të kuq të Nivelit 4 për nxehtësinë ekstreme. Ai do të jetë në fuqi nga mesnata e së hënës deri të martën.

Mediat vendase shkruajnë se alarmi i Nivelit 4 lëshohet kur: “Një valë e të nxehtit është aq e rëndë dhe/ose e zgjatur sa efektet e saj shtrihen jashtë sistemit shëndetësor dhe të kujdesit social. Në këtë nivel, sëmundja dhe vdekja mund të ndodhin edhe te njerëzit e shëndetshëm, jo vetëm te grupet me rrezik të lartë.”

Penny Endersby, shefi ekzekutiv i Met Office, tha se nxehtësia ekstreme që parashikohet është ‘absolutisht e paprecedentë’.

“Këtu në MB, ne jemi mësuar ta trajtojmë një magji të nxehtë si një shans për të shkuar dhe për të luajtur në diell, ky nuk është ai lloj moti, mënyra e jetesës dhe infrastruktura jonë nuk janë përshtatur me atë që po vjen”, ka thënë ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + two =