Gjenden në Spanjë mbetjet e njeriut më të vjetër në Evropë

Një ekip arkeologësh që punojnë në vendet e Atapuerca-s në veri të Spanjës kanë zbuluar një fragment të nofullës së një njeriu që ka jetuar midis 1.2 dhe 1.4 milion vjet më parë.

Këto janë mbetjet më të vjetra të gjetura në Evropë. Lajmi është raportuar nga Radio Liberty duke cituar gazetën vendase “El País”.

Shkencëtarët folën për zbulimin në një konferencë shtypi në Burgos më 8 korrik.

Gjetja mund të jetë 200 mijë vite më e vjetër se mbetjet e mëparshme më të vjetra të gjetura në të njëjtën zonë në vitin 2007.

Arkeologët ende nuk janë në gjendje të thonë se cilit paraardhësi të njeriut modern u përkasin mbetjeve në Atapuerca.

Gërmimet në këtë vend do të vazhdojnë. Shkencëtarët shpresojnë se studimi i mëtejshëm i vendeve do të ndihmojë për të mësuar më shumë rreth historisë së vendbanimeve të Evropës.

Banorët e Atapuerca-s ishin nomadë dhe ngritën kampet e tyre në zona të pasura me gjah dhe fruta.

Megjithatë, në kampe u gjetën gjurmë të kanibalizmit ritual. Në vitin 1997, studiuesit që studionin vende në Spanjën veriore përshkruan një specie të re të Homos, paraardhësin Homo.

Mosha e këtij zbulimi ishte rreth 800 mijë vjet, gjë që e bëri atë më të vjetrin në Evropë në atë kohë.

Supozohet se Homo Antecessor mund të jenë paraardhësit e Homo Heidelbergensis, të cilët nga ana e tyre ishin paraardhësit e Neandertalëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 − 3 =