Studimi: Oktapodët dhe njerëzit ndajnë tipare të njëjta gjenetike

Edhe pse mund të duket e pabesueshme, njerëzit dhe oktapodët ndajnë tipare gjenetike. Shkencëtarët zbuluan se truri i njeriut dhe i oktapodit ndajnë të njëjtat ‘gjene kërcyes’. Mbi 45% e gjenomit njerëzor përbëhet nga sekuenca të quajtura transpozone, të cilat janë këto ‘gjene kërcyese’ që mund të ‘lëvizin’ nga një pikë e një gjenomi në tjetrën.

Hulumtimi tregon se të njëjtat ‘gjene kërcimi’ janë aktive si në trurin e njeriut ashtu edhe në trurin e dy llojeve, Octopus vulgaris, oktapodi i zakonshëm dhe Octopus bimaculoides, oktapodi kalifornian. Më të rëndësishmet prej tyre janë të lidhura me familjen LINE (Elemente Bërthamore të Ndërthurura të gjata), të gjetura në njëqind kopje të gjenomit njerëzor.

Shumë shkencëtarë besojnë se transpozonët LINE janë të lidhur me të mësuarit, kujtesën dhe aftësi të tjera njohëse. “Truri i oktapodit është funksionalisht analog në shumë nga karakteristikat e tij me atë të gjitarëve,” thotë Graziano Fiorito, drejtor i Departamentit të Biologjisë dhe Evolucionit të Organizmave Detarë të Stazione Zoologica Anton Dohrn.

“Kjo ngjashmëri midis njeriut dhe oktapodit që tregon aktivitetin e një elementi LINE në selinë e aftësive njohëse mund të shpjegohet si një shembull magjepsës i evolucionit konvergjent, një fenomen për të cilin, në dy specie gjenetikisht të largëta, i njëjti proces molekular zhvillohet në mënyrë të pavarur, në përgjigje të nevojave të ngjashme”, shpjegoi Giuseppe Petrosino nga Stazione Zoologica Anton Dohm dhe Stefanol Gustincich nga Istituto Italiano di Tecnologia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

7 − two =