‘Forumi ekonomik botëror’: Pse ne do të duhet të punojmë më gjatë se prindërit tanë?

Plani i Kinës për të “zvarritur gradualisht” moshën ligjore të pensionit të vendit ka arritur të bashkojë një shumëllojshmëri të gjerë njerëzish rreth një ndjenje të vetme: atyre nuk u pëlqen.

Si një vend që kërkon mënyra për të adresuar faktin se mund të mos ketë punëtorë të mjaftueshëm që paguajnë në sistemin e tij të pensioneve për të mbështetur një popullsi të plakur, megjithatë, Kina nuk është aspak e vetme.

Në më shumë se gjysmën e 38 vendeve anëtare të OECD-së, disa nga kombet më të begatë në Tokë, mosha normale e pensionit pritet të rritet deri në kohën kur të rinjtë që tani hyjnë në fuqinë punëtore largohen gjatë viteve të tyre të argjendta, sipas një projeksioni.

Në disa raste, rritja mund të jetë e mprehtë; Të rinjtë në Turqi mund të planifikojnë të dalin në pension në 65 vjeç në vend të moshës së mandatuar 52 që nga viti 2020, për shembull, ndërsa në Danimarkë burrat, gjyshërit e të cilëve mund të dalin në pension në moshën 65,5 vjeç, mund të duhet të presin derisa të jenë 74 vjeç.

Në mars, Kina ndërmori hapin e saj të parë drejt rritjes së moshës aktuale të daljes në pension, 60 për burrat, 55 për gratë me jakë të bardhë dhe 50 për gratë me jakë blu, duke u mundësuar njerëzve në një provincë lindore që të fillonin vullnetarisht të aplikonin për pension të vonuar.

Çfarë po ndodh këtu? A nuk arritën këto vende të planifikonin përpara?

Për një gjë, jeta në përgjithësi është bërë më e gjatë dhe më e rehatshme. Dhe, ndërsa njerëzit bëhen më të rehatshëm financiarisht, ata duket se prodhojnë më pak anëtarë të ardhshëm të fuqisë punëtore.

Normat e lindjeve kanë qenë në rënie në pjesën më të madhe të botës; Një studim parashikoi se popullsia globale do të arrijë kulmin në vitin 2064 dhe më pas do të bjerë me gati 1 miliardë gjatë 36 viteve të ardhshme. Në të njëjtën kohë, është bërë përparim në uljen e varfërisë dhe klasa e mesme globale ka shtuar rreth 50 milionë njerëz çdo vit (të paktën, para pandemisë).

Këto tendenca janë të shkëlqyera nëse doni të blini një makinë ose një iPhone tani, por jo aq të shkëlqyera nëse dëshironi të jeni në gjendje të mblidhni përfitime për të blerë ilaçe për presionin e gjakut në të ardhmen.

Për disa njerëz, pakësimi i përgjithshëm i kontribuesve në moshë pune në skemat e daljes në pension dhe kontributet e pagave potencialisht të pamjaftueshme për të mbështetur jetën e tyre relativisht të gjatë pas punës, mund të duket si një mënyrë tjetër në të cilën brezat e mëparshëm e kishin më të lehtë, përveçse ishin në gjendje për të marrë asete që krijojnë pasuri si shtëpitë me çmime relativisht të lira.

Megjithatë, nuk ishte shumë kohë më parë që koncepti i “pensionit” nuk ekzistonte ende. Krijimi i saj në përgjithësi i atribuohet kancelarit gjerman të shekullit të 19-të, Otto von Bismarck, i cili lindi në një kohë kur jetëgjatësia mesatare ku ai jetoi ishte ndoshta më pak se 40 vjet.

Në vitet 1960, falë jo pak përpjekjeve të sindikatave, punëtorët amerikanë të automobilave inkurajoheshin të dilnin në pension me përfitime në moshën 60 vjeç. Në pjesën më të madhe të botës së industrializuar, mosha mesatare e daljes në pension ishte në rënie.

Në mes të asaj rënieje, dhe në prag të dekadave të rritjes mahnitëse ekonomike, Kina zbatoi politikën e saj për një fëmijë në 1980.

Megjithatë, në Kinë dhe gjetkë njerëzit kishin filluar të jetonin më gjatë dhe popullsia po peshonte shumë ndaj pensionistëve. Në vitin 2016, Kina hoqi politikën e një fëmije. Vitin e kaluar, vendi regjistroi shkallën e tij më të ngadaltë të rritjes së popullsisë në gjashtë dekada.

Vitet e jetëgjatësisë në lindje në Kinë u rritën nga 71 në 77 vetëm në dy dekadat e para të këtij shekulli, jo aq i lartë sa 85 vitet e arritura nga Japonia (nga 81 në 2000), por gjithsesi me gjilpërë.

Pavarësisht rënies së kohëve të fundit në jetëgjatësinë, SHBA-ja ka gjithashtu një fuqi punëtore të plakur; Muajin e kaluar, një roje veçanërisht e përkushtuar e Shërbimit të Parkut Kombëtar doli në pension disa muaj para ditëlindjes së saj të 101-të.

Jo të gjithë mund të jenë aq të pasionuar pas punës që shpesh detyrohen të bëjnë në vitet e tyre të argjendta për arsye financiare.

Një studim zbuloi se punëtorët e moshuar në SHBA tani po kryejnë detyra që janë “çuditërisht” kërkuese fizike dhe i vënë ata në rrezik lëndimi, dhe numri i amerikanëve mbi moshën 65 vjeç që marrin punë relativisht të ulëta në restorante të ushqimit të shpejtë është në rritje.

Më shumë mbi pensionistët dhe plakjen e punëtorëve

Për më shumë kontekst, këtu janë lidhjet për lexim të mëtejshëm nga platforma e Inteligjencës Strategjike të Forumit Ekonomik Botëror:

Kostot e fshehura të stimulimit të daljes në pension të mëvonshëm, shumë vende po përpiqen t’i nxisin punëtorët të dalin në pension më vonë për arsye fiskale, por ky studim zbuloi se efektet e “mirëqenies së përgjithshme” të bërjes së kësaj nuk janë kuptuar shumë mirë. (VoxEU)

Në Mbretërinë e Bashkuar, mosha e pensionit shtetëror u rrit kohët e fundit nga 65 në 66. Sipas kësaj analize, ndryshimi i detyroi në mënyrë disproporcionale më pak të prosperuarit të vazhdonin të punonin më gjatë dhe çoi në një numër rekord të grave 65-vjeçare në vend.

Jetët e shumta të sistemit të pensioneve private boliviane, vendet në Amerikën Latine kanë rritur rolin e qeverisë në sigurimin e pensioneve që nga mesi i viteve 2000, sipas këtij artikulli, i cili hedh një vështrim më të afërt në Bolivinë për të ilustruar tendencat më të gjera rajonale. (LSE)

Kanadaja si një e veçantë, një studim i vendeve me të ardhura të larta zbuloi se shumica ose e kanë rritur tashmë moshën e pranueshmërisë për programet publike të daljes në pension në mbi 65 vjeç ose po e bëjnë këtë, megjithatë Veriu i Madh i Bardhë nuk është. (Instituti Fraser)

Vështirë se ndonjë temë politike trajtohet aq e lezetshme sa pensionet, sipas kësaj interviste me një akademik që thotë se është një “domosdoshmëri” të lidhet mosha e pensionit me jetëgjatësinë dhe jo një standard i vjetëruar. (Shoqëria Max Planck)

Në SHBA, 90% e punëtorëve më të paguar kanë akses në një plan pensioni të sponsorizuar nga punëdhënësi, krahasuar me vetëm 30% të më të paguarve. Kjo analizë sugjeron zgjerimin e disponueshmërisë së llogarive individuale “automatike” të pensionit për të adresuar këtë çështje. (Brookings)

Në platformën e Inteligjencës Strategjike, gjeni burime të analizave të mundësisë në lidhje me plakjen dhe jetëgjatësinë, punësimin dhe shumë tema shtesë. Ju duhet të keni parasysh për të parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 3 =