FOTOT: Shqipëria blen sistemin MUSON për të monitoruar kufijtë tokësorë

Policia Kufitare Shqiptare ka marrë një mjet elektro-optik të sistemit të vëzhgimit, duke rritur në këtë mënyrë efikasitetin e mbrojtjes së kufirit tokësor.

Sistemi i blerë quhet “MUSON” dhe lajmin e ka bërë të ditur kompania bullgare Opticoelectron, prodhuesja e sistemit.

MUSON është një sistem elektro-optik i saktësisë për monitorimin, ruajtjen, vëzhgimin dhe rilevimin e sipërfaqeve të mëdha të tokës.

Vitet e fundit, sistemi është përditësuar disa herë sipas kërkesave të klientëve.

MUSON ruan zonat e tokës në Evropën Skandinave, Qendrore dhe Lindore.

Përveç Bullgarisë dhe Shqipërisë, me këtë sistem funksionojnë Maqedonia e Veriut, Finlanda, Suedia, Austria dhe Gjermania.

MUSON ka një sistem optik të integruar gjatë ditës dhe një sistem optik të imazhit termik/IR. Rrezja e sistemit është 20 kilometër dhe është ndërtuar me arkitekturë të hapur, e cila lejon përmirësime të ardhshme ose modernizim të softuerit.

Sistemi mund të ofrohet për përdorim në disa gjuhë, si dhe të integrohet në konfigurime të ndryshme të SUV-ve ose kamionçinës.

“Ne vazhdimisht po përmirësojmë MUSON. Ekipi që zhvillon dhe integron sistemin i siguron përdoruesit automjete efikase, të sakta dhe me performancë të lartë – të afta për të njohur, gjurmuar ose zbuluar objektiva të ndryshëm”, shkruhet në një njoftim zyrtar nga kompania.

“Softueri i arkitekturës së hapur lejon që MUSON të jetë autonom. Kjo do të thotë bashkëpunim me sensorë lëvizjeje të vendosur në distanca të ndryshme përgjatë brazdës kufitare, ose zona dhe fusha të mëdha prodhimi”.

Sistemi MUSON është i integruar në një kullë teleskopike që mund të shpaloset në lartësi të ndryshme, përsëri sipas kërkesave të klientit.

Sistemi është i pavarur nga automjeti dhe mund të përdoret në qetësi dhe në lëvizje. Sistemi operohet kryesisht nga dy persona.

Në rast interesi dhe modifikimi, sistemi gjithashtu lejon që ai të integrohet në frëngjinë e automjeteve të blinduara luftarake të këmbësorisë, thanë zyrtarët.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − thirteen =