SHBA do të punojë me Finlandën dhe Suedinë në rast agresioni

Presidenti amerikan Joe Biden thotë se Shtetet e Bashkuara do të punojnë me Finlandën dhe Suedinë në rast të ndonjë “agresioni” të jashtëm që mund të kërcënojë sigurinë kombëtare, ndërkohë që anëtarësimi i tyre në NATO është në shqyrtim.

Presidenti amerikan përsëriti mbështetjen e tij për ofertën e Suedisë dhe Finlandës për t’u bashkuar me NATO-n, duke thënë se kjo do të “forconte më tej bashkëpunimin tonë të mbrojtjes” dhe do të përfitonte të gjithë aleancën, raporton BBC.

SHBA është vendi i fundit që ofron mbështetje për të dy vendet në rast të ndonjë agresioni, me disa të tjerë që ofrojnë garanci të ngjashme.

Javën e kaluar, Mbretëria e Bashkuar ra dakord për një pakt të ndërsjellë sigurie me të dy vendet nordike, përpara vendimit të tyre për të aplikuar për anëtarësim në NATO – një vendim i cili është marrë në dritën e pushtimit rus të Ukrainës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =