Kur Putini sulmon Perëndimin, ky është gjermani i parë që ia kthen kundër

Në vitin 2022, Bundeswehr (Forca e Armatosur e Gjermanisë) do të marrë drejtimin e Forcës së Reagimit të Shpejtë të NATO-s për dy vjet. FOCUS Online pyeti komandantin e ardhshëm të batalionit të artilerisë, nënkolonelin Timo Kaufmann, se si reagojnë ushtarët ndaj kërcënimit të paraqitur nga Rusia

FOKUS Online: Zoti Kaufmann, ju jeni duke u përgatitur për dy vjet për të shërbyer si komandant i batalionit të artilerisë shumëkombëshe në “Forcën e Reagimit të Shpejtë” të NATO-s nga viti 2022. Çfarë ju kaloi në kokë kur dëgjuat më 24 shkurt se Putini kishte nisur pushtimin e tij të paligjshëm në Ukrainë?

Timo Kaufmann: Si komandant i batalionit të artilerisë shumëkombëshe të NRF (Forca e Reagimit të NATO-s, shënimi i redaktorit), ishte sigurisht detyra jonë të parashikonim të gjitha eventet në një fazë të hershme. Ne i kemi shtyrë detyrat tona në mënyrë që që nga fillimi i fazës së gatishmërisë vitin e ardhshëm të jemi të trajnuar që të jemi shumë të shpejtë për të qenë gati për të lëvizur, në mënyrë që të mund të reagojmë ndaj çdo skenari.

Sigurisht, me sulmin e Rusisë ndaj Ukrainës, mendësia e shumë prej nesh ka ndryshuar në atë mënyrë që për shumë njerëz kërcënimi është shumë më i prekshëm dhe më real. Në fillim, shumë sigurisht i bënë vetes pyetjen: a do të zhvendosemi ne, a do të na dërgojë NATO në krahun lindor, në disa vende për siguri apo parandalim? Kjo kaloi nëpër kokat e tyre. Por ky është një vendim në nivel politik, të cilin ne nuk do ta marrim. Ne kemi për detyrë vetëm të stërvitemi dhe të përgatitemi për të gjitha rastet, që të themi: të mbijetojmë në luftim me një kundërshtar të barabartë.

VJTF – “Forca e Reagimit të Shpejtë” e NATO-s.

“Forca e Reagimit të Shpejtë” është një forcë e posaçme luftarake me emërtimin zyrtar “Very High Readyness Joint Task Force” (VJTF). Ajo u krijua nga shtetet e NATO-s në vjeshtën e vitit 2014 për vetëm një arsye – domethënë si një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj aneksimit të paligjshëm të Krimesë së Ukrainës nga ushtria e Putinit. 11.500 ushtarë të NATO-s nga të gjitha degët e forcave të armatosura janë pjesë e forcës VJTF, e cila mund të dislokohet kudo në botë brenda 72 orëve. VJTF nga ana e tij është pjesë e “Forcës së Reagimit të NATO-s” (NRF). Fuqia, me një forcë totale prej 40,000 ushtarësh, u themelua në vitin 2002 si “forca reaktive e ndërhyrjes” e NATO-s.

A i përgatisni ushtarët tuaj për rrezikun e ri në bisedat personale?

Kaufmann: Pikërisht ditën e sulmit në Ukrainë, ne kishim një rreshtim batalioni dhe unë i informova për situatën në njësinë tonë. Dhe është gjithashtu e rëndësishme që tani të bisedohet me ushtarët, për të zbutur frikën, për të paraqitur gjendjen aktuale dhe se si janë proceset e politikës së sigurisë. Që të gjithë të mund të tregojnë veten në shtëpi se si e shohin atë.

Ata në fakt po i afrohen krahut lindor në vitin e ardhshëm. Si e perceptoni kwtë emocionalisht?

Tregtari: Kjo është e saktë. Do të kryejmë edhe manovra shumëkombëshe jashtë vendit. Por aktualisht nuk ka asnjë vendim për lëvizjen ose aktivizimin e VJTF.

Për shkak të Putinit: Në Lüneburg Heath, ushtarët e NATO-s po kapin realitetin në stërvitjet luftarake

E gjithë republika po flet për obusët vetëlëvizës për momentin, dhe para dorëzimit të planifikuar të shtatë prej tankeve në Ukrainë, vështirë se dikush e dinte se çfarë janë ato në të vërtetë. Si e perceptoni këtë debat?

Kaufmann: Natyrisht, konfliktet më të fundit kanë treguar se roli i artilerisë po rritet përsëri dhe ka marrë më shumë rëndësi, sepse artileria gjithashtu mund ta sjellë këtë fuqi zjarri në objektiv me një intensitet përkatësisht të lartë. Sigurisht, ne si artilerie e kemi ditur gjithmonë se çfarë fuqie zjarri mund të sjellë formacioni. Megjithatë, me situatën aktuale të kërcënimit, gjithnjë e më shumë njerëz po pyesin veten se çfarë roli ka në të vërtetë Bundeswehr në shoqërinë tonë. Kjo ka ndodhur relativisht pak vitet e fundit. Kjo po ndryshon, shumë tani po i njohin sërish këto role dhe po kërkojnë gjithashtu të flasin me ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 13 =