Serigrafia e Marilyn Monroe shitet për 195 milionë dollarë, thyen rekordin

Ndoshta imazhi nuk është i egër, si ai i Marilyn Monroe me fustanin e saj që fluturonte lart në filmin “The Seven Year Itch”, por të hënën mbrëma u bë më i shtrenjti.

Në më pak se katër minuta ofertë, serigrafia* e Andy Warhol e vitit 1964, me portretin e fytyrës së aktores, “Shot Sage Blue Marilyn”, u shit për rreth 195 milionë dollarë tek një blerës i panjohur në Christie’s në Nju Jork, duke e bërë atë çmimin më të lartë të arritur në ankand për një vepër arti të realizuar nga njër amerikan.

“Ne kemi shitur pikturën më të shtrenjtë të shekullit të 20-të,” tha specialisti i Christie’s Alex Rotter. “Kjo është një arritje e madhe.”

Piktura, një trofe duke pasur parasysh ngjyrat e saj të gjalla dhe subjektin magjepsës, eklipsoi çmimin e mëparshëm të lartë prej 110.5 milionë dollarësh për një pikturë të kafkës së baskiatëve në Sotheby’s në vitin 2017, si dhe ankandin e Warholit për një aksident automobilistik. Pikturë që u shit për 105.4 milionë dollarë në 2013.

Serigrafia e Marilyn Monroe shitet për 195 milionë dollarë, thyen

Shitja të hënën nisi një sezon ankandi pranveror në një qytet që sapo ka filluar të kthehet në normalitet pas dy viteve të pandemisë së koronavirusit. Salla e shitjes së ‘Christie’ në Rockefeller Center ishte e mbushur me fytyra të njohura të tregtarëve dhe këshilltarëve të artit, të cilët qartësisht e mirëpritën mundësinë për të ofertuar sërish personalisht për vepra arti.

“Ka shumë oreks, ka shumë para dhe ka shumë cilësi,” tha galeristi austriak Thaddaeus Ropac për New York Times“Me të gjitha këto gjëra, ajo duhet të funksionojë.”

Philip Hoffman, themeluesi i Fine Art Group, një kompani këshilluese në Nju Jork, tha se dy javët e ardhshme të ankandeve mund të mbledhin deri në 2 miliardë dollarë. “Ka pasur një sasi të madhe të frenuar për dy vjet dhe ka një sasi të madhe të kërkesës së mbyllur nga klientët e rinj,” tha ai. “Të gjithë prisnin momentin e duhur dhe momenti i duhur ka ardhur.”

Ankandi i Christie’s ishte i pazakontë në atë që asnjë nga veprat nuk shoqërohej me një garanci – një çmim minimal me të cilin një palë e tretë ose shtëpia e ankandit është zotuar për të blerë veprën. Kjo për shkak se veprat u dërguan nga pasuria e tregtarëve zviceranë Thomas dhe Doris Ammann, me të gjitha të ardhurat që shkojnë për fondacionin e tyre, i cili mbështet kujdesin shëndetësor dhe programet arsimore për fëmijët.

*serigrafi – print, dekorim ose riprodhim duke përdorur një ekran mëndafshi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + seventeen =