Pse Hungaria po i pengon sanksionet ndaj naftës ruse?

Teksa Bashkimi Evropian përpiqet të vendosë sanksione ndaj naftës ruse, Hungaria është shfaqur si një nga pengesat më të mëdha për mbështetjen unanime të nevojshme nga 27 vendet anëtare të bllokut.

Javën e kaluar, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, propozoi ndërprerjen e importeve të naftës së papërpunuar ruse brenda gjashtë muajve.

Po ashtu edhe të produkteve të rafinuara deri në fund të vitit.

E gjitha për të larguar Evropën nga varësia prej karburanteve fosile ruse dhe për të ndërprerë një burim fitimprurës të të ardhurave që ndihmojnë në financimin e luftës së Rusisë.

Mirëpo, qeveria nacionaliste e Hungarisë këmbëngul se nuk do të mbështesë asnjë sanksion që synon eksportet ruse të energjisë.

Vendi është tejet i varur nga nafta dhe gazi rus.

Për Hungarinë, bojkoti i naftës në BE do të ishte një “bombë atomike” për ekonominë e vet dhe do të shkatërronte “furnizimin e qëndrueshëm të energjisë”.

Të hënën, Von der Leyen bëri një udhëtim të papritur në kryeqytetin e Hungarisë për negociata me kryeministrin Viktor Orban në përpjekje për të shpëtuar propozimin

Por ende nuk është arritur një marrëveshje.

Qeveria e atjeshme ka këmbëngulur se do të bllokojë çdo propozim sanksionesh të BE-së që përfshin energjinë ruse, duke e quajtur atë “vijë të kuqe” që kundërshton interesat e Hungarisë.

Nga Rusia, ajo merr 85 për qind të gazit natyror dhe më shumë se 60 për qind të naftës.

Orban, i konsideruar gjerësisht një nga aleatët më të afërt të presidentit rus Vladimir Putin, ka mbështetur pa dëshirë sanksionet e mëparshme të BE-së ndaj Moskës, duke përfshirë një embargo ndaj qymyrit rus.

Ama ka argumentuar se lëvizje të tilla dëmtojnë bllokun më shumë se sa Rusinë.

Ai, që nga marrja e pushtetit në vitin 2010, ka thelluar varësinë e Hungarisë nga energjia ruse dhe infrastruktura energjetike e vendit e bën të pamundur mbylljen e naftës ruse.

“Thamë se sanksionet ndaj qymyrit do të ishin në rregull sepse nuk preknin Hungarinë, por tani kemi arritur vijën e kuqe, një vijë të dyfishtë, sepse embargoja e naftës dhe gazit do të na shkatërronte”, ka pohuar Orban.

Pa dalje në det, Hungaria nuk ka port detar për të marrë dërgesat globale të naftës dhe duhet të mbështetet te tubacionet.

Plus, një program kryesor i qeverisë për të reduktuar faturat e shërbimeve varet nga kostoja relativisht e ulët e lëndëve djegëse fosile ruse dhe është një faktor kryesor që mbështet mbështetjen e brendshme politike të Orban-it.

Sipas tij, shndërrimi i rafinerive dhe tubacioneve të naftës të Hungarisë për të përpunuar naftë nga burime jo-ruse do të zgjaste pesë vjet dhe do të kërkonte një investim masiv.

Çka do të nxiste më tej çmimet e larta të energjisë, duke çuar në mbyllje dhe papunësi.

Përveç Hungarisë, Sllovakia dhe Republika Çeke po kërkojnë prej vitesh të heqin dorë nga nafta ruse.

Dhe Komisioni Evropian ka thënë se është i gatshëm të ndihmojë vendet që janë veçanërisht të varura nga nafta ruse.

“E pranojmë se Hungaria dhe vendet e tjera që janë pa dalje në det dhe kanë varësi të konsiderueshme energjetike nga furnizimet me naftë ruse janë në një situatë që kërkon që ne të gjejmë zgjidhje specifike”, ka thënë zëdhënësi Eric Mamer.

Për Mamer, Hungaria ka shqetësime legjitime në lidhje me furnizimet me naftë dhe se një ndërprerje e naftës ruse mund të përfshijë “afate kohore të diferencuara që korrespondojnë me situata të ndryshme të vendeve specifike”.

“Ky është padyshim një nga variablat, sepse padyshim nëse po flisni për investime në përmirësimin e infrastrukturës, ju duhet kohë”, ka shtuar.

Ai nuk ka specifikuar se cilave vende mund t’i ofrohet zbatimi i vonuar i një embargoje të naftës ose për sa kohë.

Pas takimit me Orban-in, von der Leyen ka treguar se diskutimi kishte qenë “i dobishëm për të sqaruar çështjet që lidhen me sanksionet dhe sigurinë e energjisë”.

Dhe se ishte bërë përparim, por që “duhet punë e mëtejshme”.

Çfarë duhet të fitojë Hungaria?

Bllokimi i paketës së sanksioneve mund të përdoret si levë në një konflikt të veçantë midis Budapestit dhe BE-së.

Blloku ka mbajtur afro tetë miliardë dollarë fonde për rimëkëmbjen e pandemisë nga Hungaria për ato që i sheh si masa të pamjaftueshme kundër korrupsionit dhe ka nisur një proces për të ndaluar mbështetjen e mëtejshme për shkeljet e parimeve të sundimit të ligjit të BE-së.

Hungaria është akuzuar për kthim prapa në vlerat demokratike duke ushtruar kontroll të tepruar mbi gjyqësorin, duke mbytur lirinë e medias dhe duke mohuar të drejtat e personave LGBT.

Qeveria e Orban-it i mohon akuzat dhe argumenton se dënimet e BE-së janë të motivuara politikisht.

Por me ekonominë e Hungarisë të rrëmbyer nga inflacioni i lartë dhe deficiti i madh buxhetor, do t’i duhen para të BE-së për një rimëkëmbje ekonomike.

Ndërsa zyrtarët e BE-së negociojnë me Hungarinë për të fituar mbështetjen e saj për sanksionet ndaj energjisë ruse, lirimi i fondeve të mbajtura mund të shërbejë si një mjet pazaresh.

“Associated Press”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − ten =