Lufta e Ukrainës nxit krizën ushqimore në Afrikë, mbi 2 mln fëmijë rrezik nga uria

Lufta e Ukrainës ka nxitur një krizë karburanti në vendet afrikane, e përkeqësuar nga një rënie në fondet e donatorëve për agjencitë e ndihmës.

Agjencitë e Kombeve të Bashkuara po paralajmërojnë se rritjet e çmimeve të shkaktuara nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia do të përkeqësojnë krizën ushqimore në Afrikë, ku dhjetëra miliona njerëz tashmë janë zhytur në varfëri ekstreme nga pandemia COVID-19, konfliktet e armatosura, goditjet klimatike dhe trazirat ekonomike. .

Vetëm në Bririn e Afrikës, më shumë se dy milionë fëmijë janë në rrezik nga uria.

Dhe Programi Botëror i Ushqimit i OKB-së vlerëson se rreth 5.3 milionë banorë të Zimbabvesë – rreth një e treta e popullsisë – janë në pasiguri ushqimore.

Roja i sigurisë nga Zimbabveja, Edwin Dapi tashmë po përpiqej të siguronte për gruan dhe katër fëmijët e tij përpara se konflikti 11,000 km (6,800 milje) larg në Ukrainë, të çonte në rritje çmimet globale për drithërat, vajrat e gatimit, karburantin dhe plehrat.

Tani pagesa e tij mujore prej 18,000 dollarësh Zimbabve (përafërsisht 44,68 £) me normën e tregut të zi të përdorur në shumë tregje informale, është shtrirë në pikën e thyerjes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − thirteen =