Shqipëri ‘Liria e medias’: Reporterët pa Kufij hedhin poshtë pretendimet e Ramës

Organizata Reporterët pa Kufij i është përgjigjur pretendimeve të kryeministrit shqiptar Edi Rama se liria e medias në Shqipëri nuk është përkeqësuar, duke i cilësuar gjetjet jo të vërteta.

Kujtojmë se raporti i fundit tregoi se Shqipëria kishte rënë me 20 pozicione vetëm në një vit dhe se gazetarët e ushtronin detyrën e tyre nën presion.

Rama u shpreh se nuk ka kërcënime ndaj mediat, çështje gjyqësore kundër gazetarëve, dhunë policore apo sulme politike.

Pavol Szalai, kreu i Komisionit të Bashkimit Evropian dhe Ballkanit, lëshoi ​​një deklaratë duke vënë në dukje se metodologjia ndryshoi nga viti 2020 në 2022 dhe se Shqipëria kishte pësuar rënie.

Ai tha prerë se “në periudhën e matur me indeks, liria e shtypit u përkeqësua qartë në Shqipëri”. Më pas hodhi poshtë secilin prej pretendimeve të Ramës.

“Së pari, gazetarët vërtet vuajnë dhunën policore. Shembuj nga 2021 dhe fillimi i 2022 janë këtu. Më vonë në vitin 2022, policia vazhdoi të përdorte forcën në mënyrë arbitrare kundër gazetarëve. Përtej dhunës policore, gazetarët kërcënohen nga mafia apo online, ndërkohë që autoritetet janë të ngadalta për të reaguar”, shkruan ai.

Szalai shtoi se “në kundërshtim me deklaratën e kryeministrit, gazetarët sulmohen rregullisht politikisht në Shqipëri”. Ai vuri në dukje krahasimin e fundit të Ramës të medias online me nazistët, pedofilët dhe terroristët në një konferencë të OSBE-së për lirinë e medias.

Szalai vuri në dukje paketën “e rrezikshme” antishpifje ende pezull në parlament. Gjithashtu shtoi, “në këtë kontekst, kryeministri dështoi në vitin 2021 të jepte garanci se centralizimi i ri i komunikimit të qeverisë së tij nuk do të pengojë të drejtën e informacionit”, duke iu referuar Agjencisë së Medias dhe Informacionit.

Së fundi, për vetërregullimin që Rama tha se nuk ekziston, Sazlai vuri në dukje: “Dëshiroj të përshëndes edhe një herë përpjekjet e Ethical Media Alliance për të krijuar një platformë për vetërregullimin etik, një nismë shumë e çmuar për të përmirësuar etikën e medias që është një problem serioze në Shqipëri”.

Burimi: Euroactiv

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten − six =