Pesë lloje të paragjykimeve që kufizojnë mirëqenien tuaj

Ka lloje të ndryshme paragjykimesh që kufizojnë mirëqenien tuaj. Ato janë besime të paracaktuara dhe të pavetëdijshme që ne të gjithë kemi për njerëzit, botën dhe çdo realitet që na rrethon.

Këto vlerësime mendore lindin, në shumë raste, si paragjykime që kufizojnë potencialin tuaj njerëzor dhe madje harmoninë tuaj shoqërore. Ato pengojnë marrëdhëniet tuaja me të tjerët, thjeshtojnë vizionin tuaj për gjërat dhe ju bëjnë të veproni me frikë dhe skepticizëm në vend që të lehtësoni hapjen dhe fleksibilitetin njohës. Është e këshillueshme që të rishikoni paragjykimet negative që keni një tendencë për t’i përvetësuar. Ato janë si më poshtë:

1. Ajo që nuk e dini, është e keqe (paragjykimi i frikës)

Ky paragjykim hedh themelet për shumicën e paragjykimeve. Është ideja se ajo që është e ndryshme, është e rrezikshme dhe ajo që nuk e dini është e keqe dhe, për rrjedhojë, duhet të mbroni veten.

2. Nëse më ngjan, do të më pëlqesh më shumë (paragjykim i afinitetit)

Një tjetër paragjykim që kufizon mirëqenien tuaj është të kuptoni botën sipas përvojave dhe këndvështrimeve tuaja. Do të thotë që ju konsideroni se ata që kanë pikëpamje të kundërta ose që nuk kanë kaluar të njëjtën gjë si ju, nuk janë të denjë për besimin ose miqësinë tuaj.

3. Imazhi juaj tregon gjithçka (paragjykim i pamjes fizike)

Në të vërtetë, kush nuk e ka shfaqur ndonjëherë këtë lloj sjelljeje në një moment në jetën e tij? Në fakt, shumica prej nesh priren t’i paragjykojnë njerëzit bazuar në imazhin e tyre dhe mënyrën se si vishen.

4. Burrat dhe gratë nuk do të jenë kurrë njësoj (paragjykim gjinor)

Ndër paragjykimet që kufizojnë mirëqenien tuaj janë padyshim paragjykimet gjinore. Nuk mjafton që vetë shoqëria të vazhdojë të përforcojë disa skema seksiste. Në fakt, ju shpesh vazhdoni të përvetësoni disa paragjykime që kufizojnë plotësisht potencialin tuaj.

5. Paragjykimet që kufizojnë mirëqenien tuaj (paragjykim i bukurisë)

Paragjykimi i fuqisë dhe bukurisë është jashtëzakonisht i rëndësishëm sot. Për shembull, shumë të rinj besojnë se vetëm ata me cilësi të caktuara fizike arrijnë sukses. Megjithatë, nëse ka një paragjykim vërtet dobësues dhe negativ, është të supozohet se hollësia ose bukuria hap dyert në të gjithë skenarët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =