Katër shtetet që ende refuzojnë embargon e naftës ruse

Bisedimet që synojnë të bien dakord për një ndalim të gjerë të BE-së për importet e naftës ruse kanë shkuar në ditën e gjashtë.

Hungaria, Sllovakia, Republika Çeke dhe Bullgaria po i rezistojnë miratimit dhe po kërkojnë dispenzime të veçanta për të plotësuar nevojat e brendshme.

Pika kryesore e mosmarrëveshjes mbetet afati kohor ambicioz i parashikuar nga Komisioni Evropian: një heqje graduale e të gjithë naftës së papërpunuar ruse në gjashtë muaj dhe të gjitha produkteve të naftës së rafinuar deri në fund të vitit.

Për shkak të varësisë së tyre të rrënjosur nga nafta ruse, të katër vendet argumentojnë se nuk mund të kalojnë te ofruesit e tjerë në një periudhë kaq të shkurtër kohore, pa rrezikuar ekonomitë e tyre kombëtare.

“Nuk ka ende asnjë propozim që mund ta pranojmë dhe qëndrimi i Hungarisë ka mbetur i pandryshuar”, tha Sekretari Hungarez i Shtetit Zoltán Kovács.

Një kompromis fillestar i arritur javën e kaluar tregoi se Hungaria dhe Sllovakia mund të lejohen të përfundojnë braktisjen deri në fund të vitit 2024, dy vjet më vonë se ajo që kishte propozuar Brukseli.

Republika Çeke mund të përfitojë gjithashtu nga një përjashtim i zgjatur, deri në qershor 2024, ndërsa pret të lidhet me Gazsjellësin Transalpin, i cili sot lidh Italinë, Austrinë dhe Gjermaninë.

Tani, Bullgaria po kërkon një dispenzim të ngjashëm në këmbim të dritës së saj jeshile.

“Qëndrimi ynë është shumë i qartë. Nëse ka një derogim për disa nga vendet, ne duam të marrim gjithashtu një derogim,” tha zëvendëskryeministri bullgar Assen Vasilev.

“Nëse jo, ne nuk do t’i mbështesim sanksionet. Por nuk pres që të arrijmë në këtë, bazuar në bisedimet për momentin.”

Ndryshe nga Hungaria, Sllovakia dhe Republika Çeke, të cilat janë të gjitha pa dalje në det dhe furnizohen me naftë direkt nga tubacioni Druzhba, Bullgaria ka qasje në Detin e Zi, duke hapur një rrugë më të lehtë për furnizuesit alternativë për të sjellë fuçi të papërpunuara për të mbushur boshllëkun e mbetur nga Rusia.

Është e paqartë se sa kohë do të jetë në praktikë përjashtimi i kërkuar nga Bullgaria.

Negociatat midis ambasadorëve të BE-së nisën të mërkurën, pasi Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen zbuloi masën para Parlamentit Evropian dhe u intensifikuan gjatë gjithë javës, ndërsa zyrtarët u përpoqën të rregullonin propozimin dhe të fitonin mbi vendet skeptike.

Sanksionet e BE-së kërkojnë miratimin unanim të të 27 vendeve anëtare.

Komisioni dhe presidenca franceze e Këshillit të BE këmbëngulin që të 27-të janë “të bashkuar” në nevojën për të miratuar paketën e fundit të sanksioneve dhe se “progres i rëndësishëm” është arritur gjatë ditëve të fundit.

“Ne duhet ta finalizojmë këtë paketë sa më shpejt,” tha një burim diplomatik, duke folur në kushte anonimiteti, duke vënë në dukje se diskutimet tani janë fokusuar në zgjidhjet “solidariteti” për ato vende më të prekura nga embargoja.

Një zyrtar nga një vend i vijës së ashpër i tha Euronews se përjashtimet nuk janë një “ide e mirë”, përbëjnë një “kërcënim për rregullat e konkurrencës” dhe duhet të shoqërohen me taksa shtesë dhe një ndalim për të shitur naftë ruse në vende të tjera.

Bllokimi vjen pasi Grupi i Shtatë (G7) angazhohet të heqë gradualisht varësinë e tyre nga energjia ruse, duke përfshirë naftën, dhe të gjymtojë më tej aftësinë e Kremlinit për të financuar pushtimin e Ukrainës.

Embargoja ndaj naftës ruse konsiderohet si hapi më radikal dhe më konsekuent i ndërmarrë nga BE-ja në përgjigje të luftës në Ukrainë.

Që nga fillimi i konfliktit më 24 shkurt, 27 shtetet anëtare kanë shpenzuar rreth 24 miliardë euro për naftën ruse, sipas një mjeti gjurmues të krijuar nga Qendra për Kërkime për Energjinë dhe Ajrin e Pastër (CREA), një organizatë e pavarur kërkimore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight + six =