Çfarë pritet të thotë sot presidenti rus për luftën në Ukrainë

Vladimir Putin u ka thënë rusëve se ushtria po përdoret në një “operacion special ushtarak” në Ukrainë. Por ky operacion ka vazhduar tash e dy muaj e gjysmë. Rusët do të duan të dinë se çfarë është arritur. Çfarë ka për të treguar për të gjitha miliardat e shpenzuara për ushtrinë e re të përmirësuar të Rusisë që mundi botën në provën e saj të parë të armëve?

Gazetari Mikhail Reuben tha për Sky News se Putin e ka bërë kujtesën e fitores në Luftën e Dytë Botërore në qendër të sundimit të tij.

“Ai kurrë nuk kishte asnjë ideologji – ai është një populist klasik. E vetmja ideologji që autoriteti rus kishte për 20 vitet e fundit ishte fitorja mbi nazizmin në 1945, e cila është vërtet e rëndësishme për popullatën ruse.”

Putin e ka ndërthurur luftën e tij në Ukrainë me luftën e Rusisë me Gjermaninë.  “Në Ditën e Fitores ai duhet të thotë diçka për një fitore,” thotë Reuben. “Mendoj se do të gënjejë se fushata shkon shumë mirë sepse populli është në pritje të suksesit sepse askush nuk e priste fare një fushatë të gjatë”.

Të tjerë presin që Putin të shkojë më tej në fillim dhe të zgjerojë luftën e tij. Ai mund të shpallte zyrtarisht luftë dhe të shpallte një mobilizim të përgjithshëm dhe ta vendoste vendin e tij në një bazë lufte. Megjithatë, thonë vëzhgues si Ruben, kjo do të ishte e mbushur me rrezik politik.

“Do të ishte vdekja e Putinit nëse ai thotë diçka për një fushatë të madhe që kërkon që popullata ruse të marrë pjesë në luftë. Kjo do të ishte absolutisht ndryshe nga ajo që ai tha për muajt e fundit. Kjo do ta vriste atë”, u shpreh ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + eighteen =