“Turp që jam britanike “, si ndihen qytetarët që jetojnë në BE pas Brexit

Shumë britanikë që jetojnë në BE ndihen të shkëputur dhe të fyer nga vendi i tyre që pas Brexit, sipas një studimi të ri. Sondazhi nga universitetet Lancaster dhe Birmingham bazohet në përgjigjet e 1328 qytetarëve britanikë që aktualisht jetojnë në Bashkimin Evropian ose Zonën Ekonomike Evropiane.

“Turp i thellë i thellë. Më vjen turp që jam britanike, më vjen turp që nuk u përpoqa mjaftueshëm, ose nuk vlerësova shtetësinë time të BE-së,” tha një shtetase britanike në Norvegji.

“Që nga Brexit jam i zhgënjyer. Jam i shqetësuar dhe nuk ndihem më sikur kam të njëjtin afrimitet për vendin”, shtoi një tjetër e anketuar që jeton në Danimarkë.

Shumë të anketuar u ankuan se humbja e lëvizjes së lirë si rezultat i daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga tregu i vetëm ishte “përjetuar si duke u bërë më i palëvizshëm, i mbërthyer në mënyra që nuk ishin më parë dhe transformime të thella për mënyrën se si kishin jetuar jeton”, thuhet në raport.

“Raporti tregon se, ndërsa narrativa publike sugjeron se Brexit është bërë dhe pluhurosur, ai ka sjellë transformime të thella në jetën e qytetarëve britanikë që jetojnë në BE dhe ZEE”, tha profesoresha Michaela Benson, autorja kryesore e raportit.

Hulumtimi vë në dukje se shumica e shtetasve të Mbretërisë së Bashkuar që jetojnë në BE kundërshtuan Brexit-in dhe se Brexit ka pasur ndikimin më të rëndësishëm në ndjenjat e tyre ndaj MB-së, me 80% që u përgjigjën se kishte ndikuar shumë ose shumë.

59% e të anketuarve jetonin në vendin e tyre të banimit për më shumë se 5 vjet, dhe shumica dërrmuese, 78%, thanë se kishte shumë pak gjasa që ata të jetonin diku tjetër në vitet e ardhshme. 73% të cilët theksuan se planifikojnë të vendosen përgjithmonë në vendbanimin e tyre aktual.

Që nga qershori 2016, pothuajse dy të tretat e të anketuarve kishin ndryshuar statusin e tyre ligjor në vendin e tyre të banimit. 60% shpresonin të bëheshin banorë të përhershëm dhe 34% qytetarë të vendit të tyre të banimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × two =