Punonjësit e shëndetësisë ikin masivisht/ Raportet ngrejnë alarmin

Një raport i fundit tregon se si mijëra punonjës shëndetësorë kanë ikur në Gjermani në vitin 2020, ndërsa kryeministri Edi Rama ka hedhur poshtë shqetësimet për humbjen e punëtorëve të kualifikuar në sektorë kyç.

Fondacioni Evropian i Trajnimit publikoi një raport javën e kaluar duke evidentuar eksodin masiv të punëtorëve të kualifikuar, duke përfshirë një numër të madh të rinjsh. Situata është veçanërisht shqetësuese për mjekët dhe infermierët dhe përfshin gjithashtu psikoterapistë, dentistë dhe farmacistë, të gjithë të kërkuar në Shqipëri.

Shqipëria ka numrin më të ulët të mjekëve dhe infermierëve për frymë në Evropë, tregojnë të dhënat e vitit 2020. Në vitin 2019, 18% e personelit mjekësor të kualifikuar punonin jashtë vendit, nga të cilët 765 mjekë shqiptarë punonin në Gjermani, një rritje prej 21% nga një vit më parë. Më shumë besohet se janë larguar që atëherë pasi numri i emigrantëve nga Shqipëria ishte 42,000 në 2021.

Kjo mungesë u ndje në mënyrë akute gjatë pandemisë COVID-19, me aftësitë spitalore të shtrira deri në pikën e thyerjes.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka vënë në dukje gjithashtu se Shqipëria ka një nga normat më të ulëta të mjekëve nga pacientët në nivel global.

Ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu, fajësoi opozitën, duke deklaruar se nën qeverisjen e Partisë Socialiste për katër vite nga viti 2013, vendi nuk mund të prodhonte mjekë specialistë. Që nga viti 2018, janë 309 mjekë të tjerë në sistem dhe janë punësuar mbi 600 mjekë dhe 2400 infermierë, shtoi ajo.

Në shkurt 2022, një student i mjekësisë sfidoi Ramën gjatë fjalimit të tij në një ceremoni diplomimi, duke e pyetur nëse ishte në dijeni të faktit se të vetmit që diplomoheshin ishin të vetmit që mund të përballonin tarifat e larta të arsimit publik.

Rama mohoi se kjo ishte e vërtetë dhe i tha studentit të mjekohej. Më pas ai tha se mjekët dhe infermierët nuk po largoheshin masivisht nga vendi.

Ndërkohë, një raport i Together for Life në 2021 detajonte mungesën e personelit mjekësor në vend. “Për sa i përket disponueshmërisë së burimeve njerëzore në sektorin e shëndetësisë në Shqipëri, shqetësimi kryesor është mungesa e mjekëve, përfshirë mjekë të përgjithshëm/mjekë familjarë dhe specialistë. Aktualisht ka një hendek prej rreth 330 mjekë të përgjithshëm dhe 250 mjekë specialistë”, thuhet në raport.

Mungesa e mjekëve dhe infermierëve në sistemin shqiptar u theksua edhe në një raport të OSBE-së në vitin 2021. “Shqipëria ka 12 mjekë për 10,000 banorë, që përfaqëson numrin më të ulët në Evropë… Një sërë burimesh raportojnë mungesa të konsiderueshme të burimeve njerëzore në spitale. sidomos në zonat rurale, për shkak të migrimit të mjekëve të përgjithshëm dhe specialistëve”, thuhet në raport.

Situata është veçanërisht shqetësuese pasi, gjatë dekadës së ardhshme, rastet e sëmundjeve jo të transmetueshme si kanceri dhe diabeti do të rriten. Kjo është për shkak të ndikimit të pandemisë COVID-19 në diagnozat dhe plakjen e popullsisë së vendit.

Burimi: Euroactiv

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty − 4 =