Lea Ypi me “Të lirë” fiton çmimin e rëndësishëm në Britani

Shkrimtarja shqiptare Lea Ypi ka fituar çmimin “Ondaatje”, një ndër më të rëndësishmit në Mbretërinë e Bashkuar. Me veprën e saj “Të lirë” përveç çmimit, ajo mori edhe një vlerë monetare 10,000 £.

Mediat e huaja shkruajnë se juria e ka konsideruar veprën e Ypit si të jashtëzakonshme.

Duke folur pas marrjes së çmimit, Ypi tha se shpresonte se libri do t’i “bënte njerëzit më të ndjeshëm ndaj realiteteve” të një vendi si Shqipëria dhe të nxiste interes për historinë e saj.

“Ky filloi si një libër për konceptet dhe kështu është e pabesueshme të marrësh këtë çmim për librin më të mirë që ngjall frymën e një vendi. Kjo tregon se konceptet dhe vendet janë të lidhura me njëri-tjetrin.

Është me të vërtetë e rëndësishme për mua, sepse vendi i të cilit evokohet shpirti është Shqipëria, një vend për të cilin njerëzit zakonisht nuk mendojnë, nëse nuk ndodh diçka problematike.

Shpresoj se kjo do t’i bëjë njerëzit të kenë interes për historinë e këtij vendi, e cila është gjithashtu një histori me rëndësi universale… dhe t’i bëjë njerëzit më të ndjeshëm ndaj realiteteve që duhet t’u kushtohen vëmendje, pavarësisht nëse ka një krizë të njohur. në një vend apo jo”, u shpreh Ypi.

Kjo e fundit ishte në garë me pesë autorë të tjerë, Sathnam Sanghera, AK Blakemore, Cal Flyn, Yousif M Qasmiyeh dhe Elif Shafak.

Anëtarët e jurisë, Sandeep Parmar, Patrice Laërence dhe Philippe Sands, thanë se Ypi ishte një “mjeshtre e krahasimit”.

Puna e saj më parë është vlerësuar me disa çmime si, Çmimin e Akademisë Britanike për Ekselencë në Shkenca Politike dhe Çmimin Leverhulme për arritje të jashtëzakonshme në kërkime.Lea Ypi me “Të lirë” fiton çmimin e

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × 5 =