Finlanda është gati për një ndërprerje të mundshme të furnizimit me gaz nga Rusia

Finlanda është e gatshme për mundësinë që Rusia të ndërpresë furnizimet e saj me gaz, tha sot ministri finlandez për çështjet evropiane Titi Tupurainen, përpara vendimit të këtij vendi nordik nëse do të anëtarësohet në NATO.

Ai deklaroi se Finlanda ka marrë masa në këtë kuptim, të cilat përfshijnë ruajtjen e furnizimit nga burimet alternative të energjisë dhe kujtoi se qeveria kohët e fundit njoftoi se do të jepte me qira një terminal lundrues të gazit natyror të lëngshëm me Estoninë.

Operatori shtetëror finlandez i gazit Gasum pritet t’i përgjigjet letrës së Gazprom këtë muaj për pagesën e dërgesave në rubla. Një burim i njohur me çështjen tha se afati i fundit për t’u përgjigjur ishte 20 maji.

Përafërsisht 60 deri në 70 për qind e gazit të përdorur në Finlandë vjen nga Rusia. Megjithatë, pjesa e saj në konsumin total të energjisë në vend ishte pak më shumë se 5 për qind vitin e kaluar, sipas statistikave paraprake finlandeze, me naftën, biomasa e drurit dhe energjinë bërthamore që janë burimet kryesore të energjisë.

Shumica e gazit natyror përdoret në prodhimin industrial, thotë eksperti i tregut të gazit Heiki Lindfors i grupit industrial Finish Energy.

Qeveria finlandeze njoftoi më 28 prill se nuk do të pranojë kërkesën ruse për të paguar gazin në rubla, gjë që mund të çojë në ndalimin e dërgesave nga Rusia këtë muaj, siç ndodhi në Poloni dhe Bullgari.

Vendi gjithashtu duhet të njoftojë se sa javën e ardhshme do t’i bashkohet NATO-s, ndaj së cilës Rusia reagoi duke paralajmëruar kundër një hapi të tillë. Kjo ka rritur frikën se Moska zyrtare mund të shantazhojë Finlandën duke ndërprerë furnizimin me gaz në vend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 4 =