Eurodeputetët refuzojnë të miratojnë buxhetin e Frontex për kthimin e emigrantëve

Eurodeputetët refuzuan të miratojnë buxhetin për agjencinë kufitare të bllokut, duke kërkuar që të shihet një raport për shkeljet e dyshuara të të drejtave të njeriut kundër migrantëve.

Votimi në parlament erdhi më pak se një javë pasi Fabrice Leggeri dha dorëheqjen nga posti i shefit të Frontex pas publikimit të një hetimi mediatik mbi sjelljen e keqe dhe shkeljet e të drejtave të njeriut nga stafi i Frontex, duke përfshirë edhe kthimin e migrantëve.

Në raportin e tyre thuhej se Frontex regjistroi të paktën 22 kthime në detin Egje midis marsit 2020 dhe shtatorit 2021 si “parandalim i nisjes”.

Eurodeputetët në Strasburg votuan për të ndaluar miratimin e llogarive të Frontex-it për vitin 2020 me 492 vota pro, 145 kundër dhe tetë abstenime.

Ata thanë se agjencia ka dështuar në përmbushjen e kushteve të përcaktuara nga eurodeputetët në raportin e tyre të mëparshëm të shkarkimit, i cili përfshinte rekrutimin e 20 monitoruesve të të drejtave themelore dhe tre zëvendësdrejtorëve ekzekutivë, si dhe krijimin e një mekanizmi për të raportuar incidente serioze në pjesën e jashtme të BE-së.

Burimi: Euronews

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + one =