BE planifikon sanksione të reja ndaj naftës, ushtrisë dhe TV ruse/ Ç’ndodhë me embargon

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen ka dhënë detaje për një paketë të gjashtë sanksionesh që do të bien dakord në ditët në vijim. Ajo renditi llojet e sanksioneve:

– Oficerët e lartë ushtarakë rusë që kryen krime lufte në Bucha dhe Mariupol do të ishin në shënjestër: “Ne e dimë se kush jeni, ju nuk do të shpëtoni me këtë.”

– Sberbank, banka më e madhe e Rusisë, do të shkëputet nga sistemi i transfertave bankare SWIFT.

– Tre transmetues të mëdhenj rusë në pronësi shtetërore do të shkëputen nga BE-ja në kabllo, satelit ose në internet, siç i quajti ajo “gojëdhënëse që amplifikojnë gënjeshtrat e Putinit”.

Von der Leyen tha se BE po njoftonte gjithashtu një fund të varësisë së saj nga nafta ruse: “Nuk do të jetë e lehtë, por ne thjesht duhet ta bëjmë atë.” E gjithë nafta ruse do të hiqet gradualisht, tha ajo, por në mënyrë të rregullt.

Nafta e papërpunuar do të hiqet gradualisht në gjashtë muaj dhe produktet e rafinuara deri në fund të vitit 2022, tha ajo.

Pika kryesore e propozimeve pritet të jetë një embargo me faza për importet e naftës ruse. Raportet thonë se 27 vendeve anëtare të BE-së mund t’u jepet gjashtë muaj kohë për të hequr dorë nga nafta bruto ruse dhe tetë muaj për produktet e ngjashme.

Dy shtete, Hungaria dhe Sllovakia, ka të ngjarë të përjashtohen nga plani i largimit për shkak të mbështetjes së tyre në naftën ruse.

Burimi: BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × five =