Gjyqtari belg: Shqiptarët na kanë pushtuar vendin, blejnë bizneset dhe pastrojnë paratë këtu

Dy nga qytetet e Belgjikës, Antwerpi dhe Brukseli cilësohen si dy nga vendet ku vepron mafia shqiptare e trafikut të lëndëve narkotike, kryesisht e kokainës që vjen nga Amerika e Jugut dhe tregtohet në vendet e Evropës Perëndimore.

Mafia shqiptare ka depërtuar deri në strukturat shtetërore të Brukselit dhe Antnwerpit duke korruptuar policë, gjyqtarë apo edhe politikanë. Antwerpi u rikthye në vëmendjen e opinionit publik, edhe pas vrasjes së Bledar Muçës i cili u qëllua me 12 plumba.  Për këtë situatë, hedh dritë edhe një nga gjyqtarët më të njohur belgë Michel Claise i cili ka shkruar edhe një libër mbi mafien shqiptare dhe lidhjet e saj me mafiet e tjera në Belgjikë.

Sipas tij, mafia shqiptare ka qenë prej kohësh në Belgjikë, ndërsa shpjegon se si korruptohen zyrtarët belgë. Claise thekson se mafia shqiptare po blen biznese në Belgjikë dhe po pastron paratë ndërsa shteti humbet 30 milionë euro në vit.

A ka të bëjë libri juaj me ato që ndodhin në Bruksel?

Michel Claise: Po, në atë libër unë kërkoj praninë e shqiptarëve në krimin e organizuar në Bruksel. Unë i kam hasur gjatë Operacionit ECC Sky, megjithëse ky nuk është domeni im i drejtpërdrejtë. Krimi financiar dhe format e tjera të krimit janë të lidhura ngushtë. Shikoni çfarë  ndodh me pastrimin e parave? Pastaj ndeshesh me trafikun e drogës – që është më fitimprurës – por edhe tregtinë e armëve dhe evazionin e TVSH-së. Të gjitha ato para përfundojnë në ekonominë legale, gjë që i bën kriminelët dhe organizatat e tyre më të fortë.

Ju thatë më herët se mafia shqiptare në Belgjikë është shumë aktive dhe mizore. Ju referuat shqiptarit që u vra në rrugë në Molenbeek me 12 plumba. Në gjashtë muajt e fundit, kanë ndodhur tetë goditje me armë zjarri në afërsi të Zëarte Vijvers. Sipas kryebashkiakut Catherine Moureaux (PS), bandat e drogës luajnë një rol në këto ngjarje. A ka dorë mafia në këtë rast?

Drejtori i policisë gjyqësore federale të Brukselit, Eric Jacobs, tha se me thyerjen e komunikimit të koduar EÇ Sky u zbulua edhe bota kriminale në Bruksel

Claise: ( Tund kokën ) Organizatat kriminale shqiptare kanë qenë prej kohësh aty: në Bruksel, dhe në pjesën tjetër të Evropës. Por teknologjia dhe tregtia përmes saj kanë evoluar dhe shkalla e krimit është rritur. Aparati qeveritar belg nuk zhvillohet bashkë me krimin. Ka korrupsion të konsiderueshëm, së fundmi.  Kemi arrestuar një zyrtar nga Komisioni Francez i Komunitetit (Cocof), si dhe shtatë zyrtarë të një komune. Kjo ndodh gjatë gjithë kohës. Po shkojmë gjithnjë e më shumë drejt një shoqërie të kriminalizuar. Duket se sot është më fitimprurëse të jesh kriminel sesa qytetar i drejtë (qesh ).

Korrupsioni është elementi “më shqetësues” i zbuluar në hetimin e EÇ Sky, sipas Zëvendës Prokurorit Federal Eric Bisschop. Jeni habitur që oficerët e policisë dyshohen se bashkëpunojnë me kriminelë?

Claise: Disa oficerë policie në Bruksel e kanë tradhtuar veten duke bërë gabime.

Mendova se ishte një agjent në Bruksel?

Claise: Jo, jo ( pastaj hesht ). Kjo ka ndodhur me operacionin EÇ Sky, por edhe në të kaluarën por edhe në raste të tjera. Ne e kemi paralajmëruar këtë rrezik prej vitesh. Aktualisht jam duke punuar në një dosje delikate për korrupsionin. Kjo shoqëri është e kalbur nga korrupsioni dhe krimi financiar: EÇ Sky është dëshmi e kësaj. Ajo që po shohim tani është vetëm maja e ajsbergut dhe nuk ka asnjë përgjigje adekuate për rrezikun që vjen prej korrupsionit. Ne kemi nevojë për një politikë më gjithëpërfshirëse për të luftuar krimin financiar. Nuk e them vetëm unë këtë por edhe gjyqtarët e tjerë.

Cili është problemi më i madh?

Claise: Ka shumë pak gjyqtarë për të trajtuar numrin e dosjeve. Përveç kësaj, shërbimi qendror kundër mashtrimit i policisë federale (CDGEFID) u mbyll gjithashtu. Disa politikanë e kanë rezistuar me sukses këtë, si p.sh. PS me Ahmed Laaouej. Kemi arritur ta kthejmë ekipin me rreth dyzet veta tani (përpara mbylljes në 2015, ishin rreth 60 punonjës, red.).

A është Brukseli një mjedis i përshtatshëm për kriminelët ?

Claise: Në Itali, ne pamë që mafia bleu të gjitha llojet e kompanive që kishin falimentuar pas krizës së koronavirusit. Të gjithë mendojnë se mafia siciliane Cosa nostra nuk ekziston më. Fakti që ata nuk kanë vrarë më gjyqtarë nuk do të thotë se ata janë zhdukur. Ata janë bërë vetë gjyqtarë! Kanë shkuar vetë në polici! Shtypi dha alarmin kur blenë lloj-lloj  gjërash. Edhe këtu është saktësisht e njëjta gjë. Në Namur shihni shqiptarë që blejnë biznese. Në Borinage janë italianët. Unë e di rreth 30 raste që përfshijnë pastrimin e parave në Bruksel. Këtu funksionon njësoj si në Itali.

Claise: Unë punoj për shtetin dhe për njerëzit. Dua që trafikantët t’i plas në qeli. Kur flas me gazetarë, kur jap mësim apo shkruaj libra, për mua është shumë e rëndësishme të ndaj njohuritë e mia, sepse jetojmë në një kohë të rrezikshme.

Claise: Rreziku qëndron në erozionin e socialdemokracisë. Kjo rënie krijon edhe më shumë organizata kriminale. Çmimet po rriten, çmimet e energjisë, kostot e kujdesit shëndetësor – kjo gjithashtu luan një rol. Drejtësia ka shumë pak burime – Pallati i Drejtësisë është simboli i kësaj. Gjatë gjithë kohës që punova për Departamentin e Drejtësisë, ishte po aq e dhimbshme të shikoja situatën atje.

Më në fund, ne flisnim kryesisht për Antëerpen kur bëhet fjalë për drogën. Gjatë operacionit EÇ Sky papritmas pamë se shumica e kontrolleve u bënë në Bruksel. U habitët që fokusi u zhvendos në Bruksel?

Claise: Këtu nuk ka asgjë të re. Në vitin 2001, ne goditëm një rrjet të tërë restorantesh ku pastroheshin paratë e krimit. Në vitet që pasuan, pashë shumë dosje të ngjashme. Aktualisht jam duke punuar në një dosje për pastrim parash në Bruksel. Zakonisht dosjet janë ndërkombëtare, të gjithë gjyqtarët kanë disa dosje në pritje. Këtë e shohim vazhdimisht: në sektorin e pastrimit, në ndërtim, kudo. Ne humbasim e miliarda humbje për shtetin si pasojë. Në fund të fundit, janë qytetarët e thjeshtë ata që vuajnë, ata që kontribuojnë proporcionalisht më shumë në thesarin e shtetit për shkak të të ardhurave më të ulëta diku tjetër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 16 =