Doktori paska një “homolog anti-amerikan” non grata, që kurrë nuk ka qenë…non grata

Nga Ylli Pata

Ka disa kohë që mbështetësit mediatik të Sali Berishës duan të gjejnë një homolog anti-amerikan të Doktorit, pas shpalljes së tij non grata.E nisën me krahasimin me Fatos Nanon, më pas përmendën Gruevskin, Liviu Draganea-n e Rumanisë, e sot dolën tek Andreas Papandreu.Duke na e sjellë si një “shembull” të të ndëshkuarit nga Amerika e për ta krahasuar me Sali Berishën.

Andreas Papandreu, lideri historik i qendrës së majtë greke, është një nga politikanët më të sulmuar nga Sali Berisha, si ai vetë, por edhe i biri Jorgo, që ka qenë edhe ai kryetar i PASOK e kryeministër i Greqisë.E sot, mediat e Berishës, kanë tentuar homologimin të mjekut Sali, me ekonomistin Andreas.

Një shtetas amerikan 100%, i cili ka qenë ushtar i Marinës së SHBA-së gjatë Luftës së Dytë Botërore, shtetas e qytetar amerikan dhe që është diplomuar në Harward.Në Harward, Andreas Papandreu mori PHD në vitin 1943 në ekonomi.Pas doktoraturës, Papandreu hyri në ushtrinë amerikane, ku dhe u plagos.A kuptoni tani që s’ka lidhje Sali Berisha me Andreas Papoandreun!

Ai ishte qytetar i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.Në politikën e tij si kryeministër i greqisë, Andreas Papandreu ka qenë haptas një përkrahës i politikës pro-arabe dhe pro-mesdhetare të Greqisë.Kjo politikë e afroi atë që nga Jaser Jarafati, e deri tek Iraku i Sadam Huseini.Një e dhënë: Olimpik-u grek, pra linja ajrore ishte e vetmja që bënte tranzitet me Lindjen e Mesme.

Kishte ekskluzivitet absolut jo vetëm me Irakun, por edhe Arabinë Saudite, Katarin, apo edhe Emiratet.Papandreu kishte një marrëdhënie shumë të ngushtë me të gjithë Afrikën e Veriut, që nga Agjipti e deri në Marok.Por kjo ishte politikë. Përveç kësaj, Papandreu ishte një kundërshtar i ndërhyrjeve ushtarake dhe të njëanshme të SHBA.

Ishte mik i palestinezëve të Arafatit dhe kundërshtar i Izraelit.Politikë që vijoi deri në vitin 2001, për t’u përmbysur më pas.Por Andreas Papandreu nuk u shpall kurrë non grata, edhe pse ka kërkuar më shumë se një herë heqjen e bazave amerikane nga Greqia.I kishte vetëm fjalë se donte të rriste pazarin e qerasë, siç bëjnë gjithnjë ballkanasit.

Në vitin 1994, atë e priti Bill Clinton, përpara ndërhyrjes në Kosovë.E në vitin 1999, në Athinë ishte një qeveri e PASOK, e cila, edhe pse “anti-amerikane” i dha “OK” bombardimit të Serbisë.

Politikanët grekë nuk kanë qenë gjithmonë pro amerikanë, si ata të PASOK, por edhe këta të NEA Demokratia.Por 90% e tyre janë diplomuar madje kanë edhe pasaportë amerikane.

Nuk krahasohen fare me rastin “Berisha”, që edhe pasaportën diplimatike ja kanë bërë nul, jo vetëm të tij, por edhe gjithë familjes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + 2 =