Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Procedimi disiplinor për Will Smith, një ngjarje thellësisht tronditëse

Bordi i guvernatorëve të Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Filmit u takua të mërkurën pasdite, duke thënë në një deklaratë se zyrtarisht ka “filluar procedimin disiplinor” kundër Will Smith, me veprimet që mund të njoftohen në 18 Prill, data e mbledhjes së radhës të bordit.

“Veprimet e Smith në Oscars ishin një ngjarje thellësisht tronditëse, traumatike për t’u dëshmuar personalisht dhe në televizion”, thuhet në deklaratën e marrë nga Vanity Fair. “Z. Rock, ju kërkojmë falje për atë që keni përjetuar në skenën tonë dhe ju falënderojmë për qëndrueshmërinë tuaj në atë moment. Ne gjithashtu kërkojmë falje për të nominuarit, të ftuarit dhe shikuesit tanë për atë që ndodhi gjatë asaj që duhej të ishte një ngjarje festive.”

Smith ka kërkuar falje për goditjen me shuplakë të Chris Rock në skenë në Oscars të së dielës mbrëma dhe Akademia lëshoi ??më parë një deklaratë që dënonte dhunën “te çdo forme”. Në përditësimin e saj të së mërkurës, Akademia dha gjithashtu një lajm të rëndësishëm: Smith “iu kërkua të largohej nga ceremonia dhe refuzoi”.

Pra, çfarë ndodh në të vërtetë tani?

Në një letër drejtuar anëtarëve të Akademisë dërguar të martën, presidenti i Akademisë, David Rubin dhe CEO, Dawn Hudson theksuan se procesi i rishikimit “do të zgjasë disa javë” dhe u kërkuan anëtarëve të respektojnë “procesin ndërsa [ai] shpaloset në mënyrë që të mund të funksionojë në kushtet e konsideruara, ashtu siç ishte menduar dhe mandatuar.” Siç pritej, takimi i së mërkurës nuk rezultoi në ndonjë veprim të menjëhershëm, por historia sugjeron se të paktën një opsion mund të jetë i disponueshëm. Harvey Weinstein, Roman Polanski dhe Bill Cosby u përjashtuan të gjithë nga Akademia në 2017 dhe 2018 për sjellje të pahijshme, ndërsa në 2004, aktorja e The Godfather: Part II Carmine Caridi u përjashtua për ndarjen e ekraneve. Vlen të përmendet, megjithatë, se as Oscari i Weinstein dhe as i Polanskit nuk u revokua.

Akademia tha në deklaratën e saj të hënën se do t’i drejtohej akteve nënligjore dhe kodit të sjelljes për udhëzim, përveç ligjit të shtetit të Kalifornisë. Dhe ka një grup të fortë udhëzimesh sjelljeje, të vendosura në vitin 2017 në vazhdën e skandaleve #MeToo. Por ndoshta çuditërisht, nuk ka rregulla specifike se çfarë ndodh nëse dikush sulmon dikë tjetër në skenën e Oscar-it dhe më pas fiton aktorin më të mirë disa minuta më vonë. Një letër e hershme e vitit 2018 që udhëzon anëtarët se si të paraqesin ankesa për sjelljen shpjegoi: “Përveç arritjes së përsosmërisë në fushën e arteve dhe shkencave të filmit, anëtarët duhet gjithashtu të sillen në mënyrë etike duke mbështetur vlerat e Akademisë për respektimin e dinjitetit njerëzor, përfshirjen, dhe një mjedis mbështetës që nxit kreativitetin. Nuk ka vend në Akademi për njerëzit që abuzojnë me statusin, pushtetin ose ndikimin e tyre në një mënyrë që shkel standardet e njohura të mirësjelljes.”

Brenda Akademisë dhe madje edhe bordit të guvernatorëve, nuk ka kuptim të qartë se çfarë duhet bërë. Ish-presidenti i Akademisë, Sid Ganis, tha për The Hollywood Reporter, “Unë mendoj se ata janë dy burra që patën një mosmarrëveshje të vërtetë dhe kjo varet nga ata, jo nga Akademia, jo nga askush prej nesh”. Ndërkohë, një anëtare e degës së aktorëve, Rutanya Alda, i tha THR se Smith duhej të ishte shoqëruar jashtë ceremonisë nga sigurimi dhe guvernatori i degës së producentëve Lynette Howell Taylor dha një ton të moderuar më shumë në përputhje me Rubin dhe Hudson: “Të gjithë do të mbledhin vetë dhe do të kalojë një proces zyrtar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + two =