Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Rusia kërcënoi me mosfurnizim, Gjermania paralajmëron për mungesë të gazit

Gjermania ka lëshuar një paralajmërim për mungesa të gazit natyror, pasi Rusia tha se donte të paguhej në rubla dhe kërcënoi se do të ndërpresë furnizimet nëse kërkesa e saj nuk plotësohej.

Duke folur në një konferencë shtypi në Berlin, ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck tha se faza e paralajmërimit ishte parandaluese në natyrë dhe do të nënkuptonte një monitorim të shtuar të furnizimeve me gaz.

Habeck u bëri thirrje kompanive dhe konsumatorëve që të përdorin gazin me masë. Magazina gjermane e gazit aktualisht është e mbushur me 25% kapacitet, sipas Habeck.

“Aktualisht nuk ka mungesë furnizimi. Megjithatë, ne duhet të marrim masa të mëtejshme paraprake për t’u përgatitur për çdo përshkallëzim nga Rusia”, tha ai.

Frika se Rusia do t’i japë fund dërgesave të saj të gazit në Gjermani u ngrit pasi presidenti rus Vladimir Putin kërkoi që vendet “jomiqësore” të fillojnë të paguajnë për gazin natyror me rubla dhe jo me dollarë amerikanë ose euro, siç ishte rënë dakord në kontratat e tyre të furnizimit. Gjermania, klienti më i madh rus i energjisë në Evropë, e kishte hedhur poshtë direktivën e Putinit si “shantazh”.

“Një pagesë me rubla nuk është e pranueshme”, tha të hënën Habeck, duke shtuar se “ne nuk do të ndahemi dhe përgjigja e shteteve të G7 është e paqartë: kontratat do të përmbushen”.

Rusia është qendrore në sistemin global të energjisë. Është eksportuesi më i madh në botë i naftës, duke përbërë rreth 8% të tregut global. Dhe ajo furnizon Evropën me 45% të gazit të saj natyror, 45% të qymyrit dhe 25% të naftës së saj. Në vitin 2019, përpara se Covid-19 të ulte çmimet, të ardhurat nga nafta dhe gazi natyror përbënin 40% të buxhetit federal të vendit. Nafta dhe gazi përbënin pothuajse gjysmën e eksporteve totale të mallrave të Rusisë në vitin 2021.

Burimi: CNN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − ten =