Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Anëtarësimi në BE/ Kryenegociatori Mazi flet për fillimin e bisedimeve

Nga Zef Mazi

I dashur ambasador Soreka,

Me sens modestie dhe keqardhje vij i ftuar ne kete Keshill per te te thene mireupafshim. Delegacaioni i BE ne Shqiperi ka pasur disa ambasadore si kryetare misioni. Disa mund te kujtohen, disa te tjere jo edhe aq shume.

Ju erdhet ne Shqiperi tre vjet me pare, periudhe e shkurter por intensive. Jam thellesisht i bindur se shenja e Sorekes ne Shqiperi do te jete e pashlyeshme ne memorjen kolektive shqiptare. Nder shume, mjafton te permend tre ngjarje: perfshirja e mbrekullueshme ne organizimiin e konferences te donatoreve per te adresuar pasojat e termetit te vitit 2019 dhe impaktin e COVID 19, vendimi i Samitit te Keshillit Evropian ne Marsit 2020 per te hapur negociatat e anetaresimit me Shqiperine, dhe Raporti Shqiperia 2021 – i pari raport qe konfirmoi, institucionalisht, se Shqiperia i ka permbushur te gjitha kerkesast per te filluar bisedimet e anetaresise. Roli i Sorekes ka qene dukshem i vyer, ndihmues dhe teper i frutshem, ne keto ngjarje thelbesore ne rrugen tone te anetaresise ne BE.

Me lejoni te bej vetem disa observaxcione: jam thellesisht i bindur se nuk do kishte gje tjeter qe t’i shtinte ankth me te madh popullit shjqiptar sesa nese ai do te shkeputej nga obligimet e tij dhe do te ndalonte vijimesine e rruges per t’u anetaresuar ne BE! Ne kete rruge ai don te jape kontributin e tij modest ne kete priojekt madhor ne kontinentin Evropain. Jam po ashtu i bindur se veprimet, hapat qe ke sugjeruar jane rruga me e efektshme per te ndikuar ne ceshtjet evropiane.

Sot ceshtja eshte cila do jete rruga me efektive per te bere qe BE te marre vendimin dhe per te cur perpara. Kur vjen pune trek kjo pike, degjohen argumente qe duket sikur mund justifikohet dikush qe thote “sigurisht, mire, per te folur strikt, kjo eshte korrekt, duhet bere, por ka disa rrethana specifike”! Dhe ngecen ne vend. Kjo nuk tingellon muzike e bukur per veshin.

Degjohet edhe ndonje argument se gjerat jane ndryshe ne Shqiperi. Sigurisht qe jane. Ndryshimi midis gjerave ketu dhe atje, ne BE, nuk eshte i tille qe marrja e pergjegjesive atje dhe ketu te behet mbi parime te ndryshme! BE dhe ne pretendojme se kemi nje objektiv – ky eshte cka bashkon te dy anet e shtepise evropiane – ne dhe BE-ne.

Per ne eshte e qarte se nuk mundemi te perzgjedhim, te bejme seleksionime se ku dhe ne cilen pjese te sistemit tone do te perdorim kete ose ate lloj standarti. Ne as kemi thene dhe as do themi – ne do te kemi standarte shqiptare ketu ne Shqiperi. Ne nuk mund te bejme kete perzgjedhje, sepse kemi vendosur te veprojme ndryshe. Ne nuk mundet dhe nuk do te biem nen nivelin e arritjes te standarteit me te larte te pranimit te pergjegjesive. Kete e kemi demonstruar dhe do te vijojme ta demonstrojme, te jemi konseguent me veten tone.

Eshte e natyrshme dhe e drejte qe ju te beni nje pauze, te analizoni pozicionet tuaja, te ktheni koken dhe pare cfare keni arritur, dhe te hedhni veshtrimin tek e ardhmja, cfare do sjelle ajo. Kombinimi i ketyre te treiave eshte me rendesi paresore per BE dhe per Shqiperine.

Nuk besoj se dikush nuk do impresionohet me perparimin e jashtezakonshem material qe eshte arritur. Eshte deshmi spikatese, prekese, e aftesive, energjise, intuites, qartesise dhe vendosmerise te popullit tone.

Qe nga shperberja e perandorise romake, nje nga faktet konstante te jetes politike ka qene dalje e shteteve te pavarur. Ata dolen ne jete pergjate shekujve ne forma te ndryshme, me qeveri te llojeve te ndryshme. Te gjithe kane qene frymezuar nga nje nacioanlizem i thelle, i mprehte, qe eshte rritur se bashku me rritjen e kombeve. Ne e kemi te qarte kete. Ne kemi qene, dhe dalur ne Evrope qe dikush e ka karakterizuar si shtepia e nacioanlizmit. Ne kemi qene deshmimtare e rritjes te ndergjegjes kombetare tek popuj qe per shekuj kane jetuar ne varesi te nje fuqie tjeter. Rritja dhe forcimi i ndergjegjes kombetare shqiptare eshte teper prekese. Ky eshte fakt politik dhe duhet prnaur sii tille.

[Kjo vale e ndergjegjes kombnetare eshte fakt shkaqet e te cilit gjenden ne arritjet e qyteterimeve perendimore, duke shtyre perpara kufijte e njohurive, duke zbatuar shkencen ne sherbim te njerezimit, e keshtu me radhe]

Ceshtja e madhe e ketij shekulli ku kemi hyre eshte nese populli i dedikuar i Shqiperise do anetaresohet duke ndjekur “korsine e shpejtesise” apo do lihet ku eshte, tek dera, duke pritur Godone! Deshiroj te besoj, ne keto kohe te veshtira, se eshte imperative qe ne te perthithemi ne kampin e BE-se vertet shpejt, pavaresisht paqartesise, percaktimit te gjere, te lirshem te fjales ‘shpejt”. Dua shume te shpresoj se peshorja do te anoje nga ana e asaj qe eshte e drejte per t’u bere –drejtesi ndaj nesh dhe ndaj premtimeve te BE-se. Kjo eshte beteje mendjesh te qytetareve, menyra jone e jeteses dhe e vendosmerise. Unioni duhet te ishte i qarte per kete tashme. BE eshte nje shoqeri ku merita individuale dhe vetem merita individuale eshte kriteri per avancim,anetaresim, kjo eshte mantra!

Edhe mund te ndodhe qe ne perpjekje per te bere punen tone, si e shohim kete pune, here-here mund t‘iu krijojne veshtiresi. Nese del se eshte keshtu, do na vije shume keq. Por une e dij, se edhe sikur te ndodhe keshtu, ju nuk do na kerkoni te levizim as edhe nje centimeter nga berja e puneve tona, nga te punuarit me force dhe nga ecuria, nga perparimi ne rrugen tone per ne BE. BE-ia gjithashtu do te beje detyren e saj! Jam indergjegjshem per natyren specike te problemeve me te cilat perballeni ne BE. Por ky eshte kontinenti yne po aq sa eshte edhe i juaji. Duke punuar se bashku me ne brenda jush, Evropa do behet e plote, me e forte, me demokratike, me stabel dhe me e sigurte. Nuk ka me kohe per te humnbur.

I dashur Luigi,

Duke perfunduar, une jam deshmimtar i kuptimit te thelle tuajin per Shqiperine dhe shqiptaret. Jam deshmimtar i ndihmes tende konseguente, efektive, i sensitiviteteve te larta, i kembenguljes, durimit, intuites dhe njohjes te realiteteve ne vend qe ti ka demonstruar. E gjithe kjo, kombinuar me spontanitetin dhe programimin e planifikikimin, iu kane bere qe te fitoni dashurine dhe respektin e krejt shoqerise tone.

Ambasador, po largohesh si nje mik dhe koleg mjaft i mire, i urte, si nje shqipotar nga Napoli i cili ka i shtrire dhe dhene doren e ndihmes vendit tone ne kete proces jetik si per ne edhe BE.

Te uroj shendet te plote, suksese ne perpjekjet e metejshme ne karrieren tende te re. Borreli ka bere nje perzgjedhje te shkelqyer.

Faleminderit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − four =