Home / Aktualitet / UGSH organizata referente në raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për Shqipërinë

UGSH organizata referente në raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për Shqipërinë

 

UGSH raporton per vonesat e pagave, rastet intimiduese dhe proceset gjyqesore ndaj gazetareve

Sot u publikua Raporti për të Drejtat e Njeriut per Vitin 2020 nga Departamenti Amerikan i Shtetit dhe Unioni i Gazetarëve Shqiptarë (UGSH) mbetet organizata referuese për problematikat e hasura në lirinë e medias dhe të shprehjes në vendin tonë. Nga vonesat në paga te dhuna dhe intimidimi i reporterëve, nga censura te përdorimi i shpifjes për të ushtruar presion ndaj gazetarëve, Departamenti Amerikan i Shtetit i referohet në mënyrë të drejtpërdrejtë shqetësimeve dhe kazuseve të ngritura nga UGSH në vitin e kaluar. Në vijim janë disa ekstrate në lidhje me lirinë e medias dhe të shtypit në vendin tonë, si dhe raporti i plotë i DASH në gjuhën angleze.
“Unioni i Gazetarëve Shqiptarë (UGSH) vazhdoi të raportojë vonesa të theksuara në pagesat e rrogave për reporterët në mjaft media, në disa raste deri në 10 muaj vonesë. Sipas Unionit, pandemia e përkeqësoi këtë situatë.
UGSH raportoi pesë raste dhune dhe intimidimi deri në nëntor kundrejt anëtarëve të medias, ndërkohë që politika dhe biznesi ushtroi presion ndaj gazetarëve.
Në tetor, UGSH dënoi eksplozivin e vënë në shtëpinë e gazetarit Elidon Ndreka dhe i bëri thirrje autoriteteve për të gjetur dhe dënuar autorët.
Unioni i Gazetarëve Shqiptarë citoi censurën dhe vetë-censurën si probleme kryesore të gazetarëve.
Për sa u përket proceseve gjyqesore ndaj gazetareve, ” Unioni i Gazetarëve Shqiptarë shprehu shqetësimin se, deri në gusht, kishte më shumë se 20 padi ndaj gazetarëve, kryesisht për shpifje.”

Pjesa ku u referohet raportimeve te UGSH

“The Albanian Journalists Union (AJU) continued to report significant delays in salary payments to reporters at many media outlets, in some instances of up to 10 months. According to the journalist union, the pandemic worsened these delays. Financial problems led some journalists to rely more heavily on outside sources of income, leading to questions of integrity in reporting.
NGOs maintained that professional ethics were a low priority for some of the estimated 900-plus news portals in the country, raising concerns over the spread of false news stories that benefited specific financial, political, and criminal interests. The dramatic growth in online media outlets provided a diversity of views as well as opportunities for corruption.
Violence and Harassment: The AJU reported five cases of violence and intimidation through November against members of the media, and political and business interests subjected journalists to pressure. In March the police detained a reporter following the asylum petition of Turkish citizen Selami Simsek (see subsection on Access to Asylum below) for several hours. In June the police detained a reporter for several hours while he was filming a demolition operation in Lezha. The police gave no reason for the detention. In October an explosion occurred at the gate of the house of News 24 TV correspondent Elidon Ndreka; no injuries were reported. The AJU condemned the incidents and called on authorities to punish perpetrators.
Censorship or Content Restrictions: Journalists often practiced self-censorship to avoid violence and harassment. The AJU cited censorship and self-censorship as leading problems for journalists. A survey of 800 media professionals published in 2019 found that 62 percent of respondents thought there was interference from individuals or politics, 60 percent thought there was interference from media owners, 39 percent thought there was self-censorship, and 31 percent thought there was corruption in the media. About 78 percent of media professionals thought there were journalists who engaged in corrupt practices to misreport stories.
Libel/Slander Laws: The law permits private parties to file criminal charges and obtain financial compensation for insult or deliberate publication of defamatory information. NGOs reported that the fines were excessive and, combined with the entry of a criminal conviction into the defendant’s record, undermined freedom of expression. The AJU expressed concern that as of August, there were more than 20 lawsuits against journalists, mainly for defamation.
In 2019 the Assembly passed legislation, the so-called antidefamation package, which amended existing media laws to address defamation. NGOs and some international organizations criticized the amendments, sparking public debate, and the president returned the law to parliament on January 11”.

https://www.state.gov/reports/2020-country-reports-on-human-rights-practices/albania/

Check Also

A e ka zbuluar Basha patronazhistin e PS? Kryedemokrati e zbulon për herë të parë

“Jo se kam zbuluar, është fundi, tregon se ku ka përfunduar Republika e Shqipërisë. Tregon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =