Home / Tag Archives: Erjon Uka

Tag Archives: Erjon Uka

Mërzitje prej zgjedhjeve të paracaktuara

Publiku dhe partia nuk funksionojnë njësoj. Publiku funksionon me emocione, partia funksionon me direktiva. Prandaj ndryshimi brenda partive, kur demokracia shihet si siklet e jo si vizion, është më i vështirë se rotacioni politik. Nga Erjon UKA- Me të përfunduar një palë zgjedhje dhe fokusimit të natyrshëm tek fituesi, vëmendja …

Read More »

Tregoje injorancën tënde

Nga Erjon UKA – Kam parë mjaftueshëm lajme këto ditë, sa të kuptoj se videot e një gjyqtareje janë bërë tema kryesore e diskutimit kudo. Çdo ditë publikohen “fakte”, që në këtë rast janë video banale në TikTok, të jetës virtuale të gjyqtares, e cila në mënyrë qesharake dështon të …

Read More »

Për ty që përqeshe reagimet për luftën në Gaza

Nga Erjon UKA –   Të protestosh për kauza ndërkombëtare, nuk i mbivendoset zemërimit për padrejtësi lokale. Të irritohesh për një luftë, nuk do të thotë se nuk mund të irritohesh për taksat. Të demaskosh padrejtësitë globale, nuk të harxhon asnjë energji për të denoncuar spiralet e vuajtjeve në shoqërinë e …

Read More »

E reja që s’lind dot!

Erjon UKA- Një prej thënieve politike më realiste, njëkohësisht therëse në të vërtetën e saj, është ajo e Antonio Gramshit kur shkruante se kriza është ajo kur e vjetra vdes ndërsa e reja e ka të vështirë të lindë. Zgjedhjet e 25 prillit kanë dhënë shumë mësime, jo domosdoshmërisht pozitive …

Read More »

Vrasjet e njëpasnjëshme të pushtetit

Nga Erjon UKA- “Maksimi e pa vetëm dy herë në të gjithë jetën babanë e tij të qante: kur Nina vdiq dhe kur u anëtarësua në parti”. Kjo është fjalia simbol që përshkruan jetën personale, karrierën e suksesshme, marrëveshjet e imponuara dhe dyshimet shpirtërore të një prej kompozitorëve më të rëndësishëm …

Read More »

Zgjedhjet më të rëndësishme në histori

Nga Erjon UKA- Po të rikthehemi pas me kujtesën, fraza “këto janë zgjedhjet më rëndësishme në histori” ka qenë slogan mbipartiak në çdo fushatë elektorale. Është kryefjala edhe e kësaj fushate, ku të dy krahët politikë në çdo komunikim publik kanë krijuar një rëndësi inflacionare të zgjedhjeve. Falë edhe arkivave …

Read More »

Një çmim që nuk do të na kënaqë

Erjon Uka/ Kur Doris Lessing fitoi Nobelin në letërsi në vitin 2007, nuk ndodhej në shtëpi. Nga Suedia, në anën tjetër të receptorit, e kërkonin për ta njoftuar se ishte ajo e përzgjedhura e Akademisë atë vit. Por Lessing kishte dalë për të bërë pazar. Gazetarët u treguan më të …

Read More »

Pse shkolla nuk na mëson të bëjmë para?

Nga Erjon Uka/ Cila është këshilla më e zakonshme që prindërit u japin fëmijëve të tyre, e që më pas e përforcojnë edhe në shkollë? Ndoshta diçka e ngjashme me fjalinë: “Mëso shumë, që të fitosh shkollën e lartë, të gjesh një punë të paguar mirë, të sigurt dhe të qetë.” Por duke …

Read More »

Me sytë nga Shtatori

 Erjon Uka/ Shumëçka për situatën që po përjetojmë dhe pasojat që presim do të kuptohet në shtator. Mund të thuhet edhe se ora e së vërtetës vjen tani, por jo vetëm që do të ishte një frazë klishe, por mbi të gjitha në një situatë të panjohur si ajo e …

Read More »