Home / Tag Archives: Astrit Lulushi

Tag Archives: Astrit Lulushi

Albanologët e huaj sot

Nga Astrit LULUSHI- Gjuha shqipe e mesjetës së vonë: kush mund të ngazëllehet për këtë, përveç studiuesve vendas? Jo vetëm që tema është larg mundësive, por është edhe e pakapshme. Asnjë tekst i vetëm i mbijetuar në gjuhën shqipe nuk daton në shekullin e pesëmbëdhjetë; në fakt, nuk ka asnjë …

Read More »

Civilizimi

Nga Astrit LULUSHI- Më shumë njerëz, më qytetërim – do të thoni. Gabim. Është jetë në xhungël. Qytetërimi lindi ku kishte më pak njerëz. Rajone të thata ose gjysmë të thata, dhe jo ato me klimë të butë e kushte më të favorshme për jetesë, panë ngritjen e civilizimeve të …

Read More »

Meditime të Markus Aurelius

Nga Astrit LULUSHI – Jo të gjithë njerëzit e fuqishëm janë të mëdhenj. Kaq gjë na e mëson historia, se askush nuk e di se çfarë do derisa t’i plotësohet dëshira. Marcus Aurelius ishte perandor romak, i quajtur perandor i madh. Ai ishte edhe filozof, dhe asnjëherë nuk pushon të …

Read More »

Njeriu i mirë

Nga Astrit LULUSHI- E madhe është frika, dhe e pandashme, sa e bënë edhe Zotin vazhdimisht thotë – “Mos kij frikë”. Por njeriu gjithnjë ka frikë. Nga kush? Është frika nga brenda vetes. Njerëzit janë njësoj. Lërini të lirë dhe ata e kuptojnë se janë skllevër të mbyllur në mjerimin …

Read More »

Anadollak modern

Nga Astrit LULUSHI- Çfarë ka mbetur nga koha e shkuar?Gjithçka. Etërit e tyre ka vite që enden si engjëj-demonë në Ferr për të ngatërruar punët e Zotit, që fara e keqe që mbollën në tokë të vazhdojë të sundojë mbi barin e gjelbër. Dje, ata e konsideronin pronën private si …

Read More »

Botëkuptim i ri!

Nga Astrit LULUSHI- Po tani, a do të mendojnë njerëzit se janë ndryshe nga sa kishin menduar se ishin? Shoqërisht ndoshta jo – mendësia e grupit ndryshon me vështirësi – por individualisht, po. Një studim i ri i filogjenetikës tregon se kush jemi, çfarë jemi, dhe si ka evoluar jeta …

Read More »

Pa ndryshim

Nga Astrit LULUSHI- Ky është realitet. Çdo gjë false, zevendësuar me virtuale dhe gënjeshtra fshihet. Buzëqeshja është përqeshje; nuk ka aspak thjeshtësi e sinqeritet. Është tymnajë që nuk ndryshon, veç ngrihet; atmosferë që frymëzon e ushqen kontroll, shtypje e diktatorë. Bijtë nxjerrin etërit nga varri për t’u mburrur, u vënë …

Read More »

Liri

Nga Astrit LULUSHI- Iu përgatitën për festë. Iu ftuan të votoni. Qëllimi i vetëm është të legjitimitojnë krimin, mashtrimin, korrupsionin, pushtetin e tyre diktaturë në vazhdim. Pse u jepni jetë? Vota është ushqimi. Dhe ju bëni gabim pas gabimi, hyni në këtë kurth të ngritur në bashkëpunim mes tyre. Spektri …

Read More »

Vend ideal për shtypje!

Nga Astrit LULUSHI- Për çfarë i duhet koha njeriut, kur e humb edhe atë që ka? Megjithatë, e mat kohën dhe harron se ku do të kishte qenë, sa larg do të kishte shkuar, sikur të mos ishte ndalur. Kështu është jeta. Kush e di se me çfarë emri do …

Read More »