Home / Aktualitet / Studimi i fundit/ Kush është “toka pjellore” e COVID-19? Dhe pse disa njerëz e përhapin shumë virusin ndërsa disa të tjerë fare?

Studimi i fundit/ Kush është “toka pjellore” e COVID-19? Dhe pse disa njerëz e përhapin shumë virusin ndërsa disa të tjerë fare?

Kur 61 njerëz u takuan për një praktikë kori në një kishë në Mount Vernon, Uashington, më 10 Mars, gjithçka dukej normale. Por njëra prej anëtarëve të korit kishte vuajtur për 3 ditë nga ajo që ndjehej si ethe — dhe doli të ishte COVID-19. Në javët në vijim, 53 anëtarët e korit u sëmurën, tre u shtruan në spital dhe dy vdiqën, sipas një raporti të 12 Majit nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) që rindërtuan me përpikëri tragjedinë.

Shumë “ngjarje mbizotëruese” të ngjashme kanë ndodhur në pandeminë COVID-19. Një bazë e të dhënave nga Gwenan Knight rendit një shpërthim në një konvikt për punëtorët migrantë në Singapor të lidhura me pothuajse 800 raste; 80 infeksione të lidhura me vendet e muzikës live në Osaka, Japoni; dhe një grup prej 65 rastesh që vijnë nga klasat Zumba në Korenë e Jugut. Grumbuj rastesh kanë ndodhur gjithashtu në anije dhe në shtëpitë e pleqve, vendpushimet e skive, kishat, restorantet, spitalet dhe burgjet.

Ndonjëherë një person i vetëm infekton dhjetëra njerëz dhe me afro 5 milion raste të raportuara në të gjithë botën, disa shpërthime të mëdha ishin të pritura. Por SARS-CoV-2, si dy “kushërinjtë” e saj, sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (SARS) dhe sindroma e frymëmarrjes e Lindjes së Mesme (MERS), duket veçanërisht e prirur për të sulmuar grupe njerëzish të lidhur ngushtë ndërsa kursen të tjerët.

Është një konstatim inkurajues, thonë shkencëtarët, sepse sugjeron që kufizimi i tubimeve ku ka të ngjarë të ndodhë tejkalimi do të ketë një ndikim të madh në transmetim, dhe se kufizimet e tjera — për shembull në aktivitetin në natyrë – mund të lehtësohen.

Nëse mund të parashikoni se cilat rrethana po shkaktojnë këto ngjarje, matematika tregon se mund të kufizoni shumë shpejt aftësinë e sëmundjes për t’u përhapur,” thotë Jamie Lloyd-Smith nga Universiteti i Kalifornisë, Los Angeles, i cili ka studiuar përhapja e shumë patogjenëve.

Shumica e diskutimeve rreth përhapjes së SARS-CoV-2 janë përqendruar në numrin mesatar të infeksioneve të reja të shkaktuara nga secili pacient. Pa distancim shoqëror, ky numër riprodhimi (R) është rreth tre. Por në jetën reale, disa njerëz infektojnë shumë të tjerë ndërkohë që ka të tjerë që nuk e përhapin fare sëmundjen. Në fakt, kjo e fundit është normë, Lloyd-Smith thotë: “Modeli i qëndrueshëm është që numri më i zakonshëm është zero. Shumica e njerëzve nuk transmetojnë “.

Kjo është arsyeja pse përveç R, shkencëtarët përdorin një vlerë të quajtur faktori shpërndarës (k), i cili përshkruan se sa grumbullohen sëmundjet. Sa më e ulët është k, aq më shumë transmetim vjen nga një numër i vogël njerëzish.

Në Janar, Julien Riou dhe Christian Althaus në Universitetin e Bernit simuluan epideminë në Kinë për kombinime të ndryshme të R dhe k dhe krahasuan rezultatet me atë që kishte ndodhur në të vërtetë. Ata arritën në përfundimin se k për COVID-19 është disi më i lartë sesa për SARS dhe MERS.

Kjo mund të shpjegojë disa aspekte marramendëse të kësaj pandemie, përfshirë arsyen pse virusi nuk u përhap në të gjithë botën më shpejt pasi u shfaq në Kinë, dhe pse disa raste shumë të hershme diku tjetër – siç është ai në Francë në fund të Dhjetorit 2019, raportuar më 3 Maj — pa dyshim nuk arritën të ndiznin një shpërthim më të gjerë.

Nëse k është me të vërtetë 0,1, atëherë shumica e zinxhirëve të infeksionit vdesin vetë dhe SARS-CoV-2 duhet të futet në mënyrë të panjohur në një vend të ri të paktën katër herë për të pasur një shans të barabartë për t’u vendosur,” thotë Kucharski. “Nëse epidemia kineze ishte një zjarr i madh që dërgoi shkëndija që fluturonin nëpër botë, shumica e shkëndijave thjesht digjen.”

Pse grumbullohen koronaviruset kaq shumë më shumë sesa patogjenët e tjerë është “një pyetje shkencore me të vërtetë interesante”, thotë Christophe Fraser nga Universiteti i Oksfordit, i cili ka studiuar përhapjen e Ebola dhe HIV.

Mënyra e transmetimit të tyre mund të jetë një faktor. SARS-CoV-2 duket se transmeton kryesisht përmes pikave, por herë pas here përhapet përmes aerosoleve më të imëta që mund të qëndrojnë të pezulluara në ajër, duke i mundësuar një personi të infektojë shumë.

Karakteristikat individuale të pacientëve luajnë një rol gjithashtu. Disa njerëz përhapin shumë më tepër virus, dhe për një periudhë më të gjatë kohore, se të tjerët, mbase për shkak të ndryshimeve në sistemin e tyre imunitar ose shpërndarjes së receptorëve të virusit në trupin e tyre.

Gjithashtu, një faktor që shkencëtarët e konsiderojnë esencial në shpërndarje është vendi ku ndodh grumbullimi i COVID-19.

“Është e qartë se ekziston një rrezik shumë më i lartë në hapësirat e mbyllura sesa jashtë,” thotë Althaus. Studiuesit në Kinë që studiuan përhapjen e koronavirusit jashtë provincës Hubei, identifikuan 318 grupime të tre ose më shumë rasteve midis 4 Janarit dhe 11 Shkurtit, vetëm njëra prej të cilave eckishte origjinën jashtë. Një studim në Japoni zbuloi se rreziku i infeksionit në ambiente të mbyllura është pothuajse 19 herë më i lartë se jashtë.

(Japonia, e cila u godit herët, por e mbajti nën kontroll epideminë, ka ndërtuar strategjinë e saj COVID-19 në mënyrë të qartë për të shmangur grupimet, duke këshilluar qytetarët të shmangin hapësirat e mbyllura dhe vendet e mbushura me njerëz.)

K.GJ

Check Also

Shfrytëzonte për prostitucion vajza rumune në Itali, arrestohet në Vlorë 37-vjeçari

Policia ka bërë të mundur lokalizimin dhe arrestimin e 37 vjeçarit Ergust Dumitru (Bubeqi), lindur …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 − 1 =