Home / Aktualitet / STUDIMI/ Flitet se kur të zhduken bletët, do të vijë fundi i botës

STUDIMI/ Flitet se kur të zhduken bletët, do të vijë fundi i botës

Ka shumë aspekte të botës natyrore që po preken nga ndryshimi i klimës, dhe popullsia e bletëve – përfshirë bletët e mjaltit dhe bletët e llojeve të tjera (bumblebees) – është një prej tyre.

Një studim i vitit 2020 nga Universiteti i Otavës zbuloi se ‘gjasat e mbijetesës së një popullsie grerëzash në një vend të caktuar’ ka rënë me një mesatare prej mbi 30% gjatë një brezi njerëzor, duke demonstruar një shkak dramatik për shqetësimin e polenizuesve.

Ka më shumë se 800 specie të bletëve të egra brenda Evropës, shtatë janë klasifikuar si të rrezikuara nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), me 46 të tjera të klasifikuara si të rrezikuara, 24 si të kërcënuara dhe 101 si afër kërcënimeve.

Shumë fytyra të famshme kanë ngritur vëmendjen për krizën e bletëve, me Angelina Jolie së fundmi duke u mbuluar me bletë për të shënuar Ditën Botërore të Bletës për National Geographic.

Por pse po vdesin bletët, dhe çfarë kanë ato aq rëndësishme sa frymëzon të pasurit dhe të famshmit e Hollywood-it të zhysin veten e tyre në insekte?

Ka shumë arsye pse bletët po vdesin, ku njerëzit janë kryesisht përgjegjës për numrin e tyre që zvogëlohet. Faktorët e ndryshëm përfshijnë pesticide, thatësirë, shkatërrim të habitateve, deficit ushqyes, ndotje të ajrit dhe ngrohje globale, me pesticide dhe shkatërrim të habitateve që konsiderohen si dy nga shkaqet më të spikatura.

Zhvillimi urban në të gjithë botën dhe bujqësia intensive kanë shkatërruar një numër habitatesh miqësore për pjalmuesit. Bletët kanë nevojë për shumë lule për të mbijetuar dhe lulëzuar, si dhe zona midis bimësisë për t’u folezuar.

Sipas organizatës ambientaliste Miqtë e Tokës, 97% e kullotave vitale të planetit janë zhdukur që nga Lufta e Dytë Botërore, duke marrë habitatin e bletëve së bashku me të.

Ndryshimi i klimës, përkatësisht dimrat më të ngrohtë, po ndikon në modelet e letargjisë së bletëve, si dhe kohën e lulëzimit të bimëve, e cila është një burim kryesor ushqimor për bletët.

Karakteristikat toksike në pesticide gjithashtu kanë kontribuar, domethënë duke ndikuar në aftësinë e specieve të ndryshme për të shumuar, si dhe rezistencën e tyre ndaj sëmundjeve.

Bletët janë thelbësore për shumë prej të korrave ushqimore në botë, prandaj numri i tyre që zvogëlohet është një arsye e tillë shqetësimi.

Një zëdhënës i GardeningExpress.co.uk më parë tha: ‘Është vlerësuar se bletët polenizojnë rreth një të tretën e gjithçkaje që hamë, dhe ato luajnë një rol jetik në mbajtjen e ekosistemit të planetit.

‘Ato janë tepër të rëndësishme për mjedisin dhe njerëzimin në përgjithësi, kështu që ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të ndihmuar bletët të mbijetojnë dhe të lulëzojnë.’

Check Also

Dialogu Kosovë-Serbi, ambasadori i SHBA-ve në Prishtinë: Asociacioni duhet të formohet

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Philip Kosnett ka thënë se Kosova …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − seventeen =